Начало Медия Статии Полезни съвети Стресът и красотата

Медия

Стресът и красотата

345

21 век е. Животът е динамичен, високотехнологичен и бързо променящ се. Това налага да умеем да се адаптираме успешно към различните промени и да се справяме с редица предизвикателства. Ежедневието ни става все по-напрегнато, налага се да балансираме едновременно между различни задачи и ангажименти и постоянно да се усъвършенстваме, за да може да отговорим на все по-високите изисквания. Проучванията показват, че всяка трета жена и всеки пети мъж са застрашени от стрес с всичките му негативни последици. Ако прибавим и вредното въздействие на замърсения въздух, слънчевата радиация и още редица други фактори, няма да се учудим, че здравословните проблеми и признаците на стареене започват да се появявят при все по-млади хора.
Стресът е един от основните фактори, които влияят отрицателно на кожата и косата. Умората и стресът освобождават мощни невромедиатори, които провокират свиване на кръвоносните съдове, което води до намаляване на оросяването на повърхностния слой на кожата, причина за сивкавия тен, петната, зачервяванията и сухотата. Може да се получи и обратния ефект – количеството произведени мазнини рязко се повишава, появяват се пъпчици и черни точки. При всички случаи кожата губи своята лъчезарност, свежест и цвят, повяхва, става по-уязвима и чувствителна. Стресът е допълнително напрежение, което забавя още повече цикъла на развитие на кожните клетки, спъвайки техните защитни и хидратантни функции, както и насищането с кислород.
Какво да правим, за да намалим възможно най-много последиците от стреса?

  • Винаги когато имате възможност, се разхождайте сред природата и особено в планината – така осигурявате повече кислород за организма.
  • Консумирайте повече плодове и зеленчуци, тъй като са богат източник на витамини, минерали и микроелементи. Витамините А, С и Е са мощни антиоксиданти и неутрализират вредното действие на свободните радикали и спомагат за възстановяване на защитните сили на организма.
  • Ходете на сауна – тя е много полезна, защото с увеличаването на телесната температура се ускоряват всички метаболитни процеси в организма и се отделя много пот. По този начин организмът се самоочиства от токсините и отпадъчните продукти.
  • Задължително залагайте на висококачествени козметични продукти. Не излизайте без да сте нанесли подходящ дневен крем, защото така до известна степен защитавате кожата от вредното въздействие на замърсения въздух.
  • Научете се правилно да почиствате лицето си. При миене с подходящ почистващ продукт клетките от роговия слой на кожата набъбват незабележимо и мъртвия слой отпада, а заедно с него и замърсяванията, мазнините и всички натрупани вредни вещества. Лекият масаж и потупването по лицето подпомагат почистването – усилва се кръвообращението, повишава се обмяната на веществата, възвръща се жизненият тонус. Следва тонизиране с подходящ лосион или тоник, който овлажнява и освежава кожата. Накрая в зависимост от нуждите на кожата се нанася съответният крем.

Кога и колко често да използваме възстановяващи продукти? През нощта, през деня и най-малко в продължение на 6 седмици, тъй като кожата по принцип има нужда от около 4 седмици за своето обновяване. 

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ