Начало Медия Статии Любопитно Остаряването зависи от нас

Медия

Остаряването зависи от нас

436

Само 30% от това, което наричаме „остаряване” е неизбежно. Останалото зависи от нас.

Схващанията за стареене са се променили. Ако си представяте, че на стари години ще бъдете немощни и болни, прогонете този образ от съзнанието си. Според новите изследвания ключът към по-дълъг живот  и крепко здраве е в ръцете ни.

Съвременният човек е много привилегирован в сравнение с предците си относно това, че може да се възползва от многобройните полезни открития на учените, които преобърнаха представата ни за стареенето. Например днес вече е доказано, че не е задължително здравето ни да се влошава с напредването на възрастта. В САЩ е направено изследване, чиито резултати са впечатляващи – физическите промени, свързани със стареенето, за разлика от измененията, причинени от заболявания, са несъществени. Тоест стареенето не е здравословен проблем и ако не ви е сполетяла сериозна болест или травма, вие ще останете здрави и жизнеспособни през целия си живот.

Друга общоприета заблуда е,  че гените вече са решили съдбата ви. Учени от САЩ като клетъчни биолози, социолози, невропсихолози, генетици и други, са открили, че начинът на живот оказва много по-голямо влияние върху здравето, отколкото гените. Например проучване върху близнаци, живели в различна среда, показва, че само 30% от физическите промени, свързани с остаряването, могат да бъдат отдадени на гените. Останалите 70% се дължат на предпоставки като начин на хранене, рискови фактори, физическа активност и честота на медицинските прегледи. 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ