Начало Медия Статии Козметология Лечение и терапии при акне 2 част

Медия

Лечение и терапии при акне 2 част

1984

Продължение на Лечение и терапии при акне част 1

Комбинирани препарати

Някои препарати съдържат смес от съставки. Например, бензоил пероксид плюс антибиотик, или ретиноид плюс антибиотик. Те могат да работят по-добре от самостоятелната съставка.

Антибиотик таблетки

Антибиотиците работят като убиват бактериите, които допринасят за развитието на акне. Те също така имат пряк ефект за намаляване на възпалението. Антибиотиците обикновено работят добре, за да изчистят възпалено акне, но имат малък ефект върху блокираните пори и комедони и милиуми. Така че, ако имате само лека степен на акне, по-добре с помощта на локално лечение отблокирайте порите. Ако имате много комедони и милиуми, както и възпалено акне, може да използвате локално лечение, като бензоил пероксид, в допълнение към лечението с антибиотик на таблетки.

Препоръки при използването на антибиотици

Винаги четете листовката към антибиотиците. Тетрациклин базираните антибиотици са най-често използваните антибиотици за лечение на акне. Деца на възраст под 12 години не трябва да приемат тетрациклин базирани антибиотици. Не приемайте тетрациклин базирани антибиотици, ако сте бременна, кърмите или възнамерявате да забременеете. Обсъдете с вашия лекар контрацепция, ако е необходимо. Храната и млякото влияят на усвояването на окситетрациклин или тетрациклин. Ето защо тези таблетки се вземат на празен стомах, между храненията, с чаша вода.

 

Хормонално лечение

Комбинирани контрацептиви могат да помогнат на някои жени, ако тяхното акне е отчасти свързано с техните хормонални промени. Например акне, което започва или става по-лошо в зряла възраст, или ако се обостря около определен период. Естрогенът в тези хормонални препарати се смята, че помага.

 

Изотретиноин таблетки

Изотретиноинът значително намалява количеството на себума, произведен от вашите мастните жлези. Той работи много добре и обикновено изчиства акнеични възпаления дори и в тежки случаи. Въпреки това се използва само по съвет на специалист след като са се приложили други лечения първо. Това е така, защото съществува риск от сериозни странични ефекти с изотретиноин таблетки.

 

Терапия за лечение на акне със синя светлина

Този вид светлина има мощно антибактериално и противовъзпалително действие, като унищожава бактериите, които причиняват акне. Умерено акне, което не се е повлияло от други терапии за грижа за кожата на лицето, може да се лекува с тази светлина. Прилага се в период от няколко седмици, рядко причинява странични ефекти и не уврежда кожата. 

 

Терапия за лечение на акне с микродермабарзио

Терапията с микродермабразио дава много добри резултати при лечение на акне и леки белези, причинени от акне. По-дълбоките белези обикновено могат да бъдат лекувани ефективно с по-агресивни терапии като дермабразио или химически пилинг. Пациенти с активно акне могат също да се възползват от микродермабразио процедури, които ексфолират кожата и правят чисти запушените със себум и мръсотия пори. 

 

 

Пилинг на кожата за лечение на акне

Пилингът може да бъде с ултразвук, лазерен, механичен или химичен. Лекар дерматолог ще предложи най-добрият вариант за вашият случай. Има добри уреди за домашна грижа, с които може да поддържате състоянието на кожата си след лечение на акне. За коригиране и запълване на дълбоки белези от акне може да се инжектира колаген.  

 

Колко време е необходимо за лечението на акне?

Каквото и лечение да се използва, е нормално да отнеме до четири седмици, за да има някакво подобрение, което може да се види. Често има добър отговор на лечението след шест седмици. Въпреки това, то може да отнеме до четири месеца (понякога по-дълго) за максимален отговор на лечението. Забележка: най-честата причина за провал на лечението е защото някои хора мислят, че лечението не работи след няколко седмици и се отказват.

Ето защо направете лечение в продължение на най-малко шест седмици преди да решите дали то работи или не. Ако няма подобрение след шест седмици редовно и правилно лечение, не се отчайвайте. Добавяне на друго лечение или промяна с по-мощно лечение обикновено ще даде резултат. Все пак добре е да знаете, че няма лечение, което ще направи кожата ви перфектна и могат да останат леко забележими пори или петна.

Ще се завърне ли акнето след лечението?

След като акнеичните петна са изчистени, акнето често пламва отново, ако спрете лечението. Ето защо, след като петната са преминали или са много намалени, е обичайно да се извършва поддържащо лечение. Може да се наложи поддържащо лечение в продължение на 4-5 години, за да се запази резултата. Това обикновено е до края на 20-те години. В малък брой от случаите, акнето продължава в 30-те години, или дори по-късно. За тези хора е възможно да се продължи лечение на кожата, за да го държи под контрол.

Поддържащо лечение обикновено е или с бензоил пероксид или локални ретиноиди. Те могат да се използват за неопределено време. Дозите, които се използват за поддържане на резултата са по-ниски за от тези, използвани за лечение. Например, третиране на кожата през ден с препарат с ниско съдържание може да бъде достатъчно, за да се запази постигнатия резултат.

 

 

Save

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ