Начало Медия Статии Естетична дерматология Модерните лазери в полза на красотата - Лазерен пилинг

Медия

Модерните лазери в полза на красотата - Лазерен пилинг

1493

Лазерен пилинг на кожата

Ако остаряването на кожата, акнето, или твърде много време на слънцето е направило лицето ви на петна, белези, бръчки или линии, лазерният пилинг на кожата може да помогне на кожата ви да се възстанови и да изглежда по-млада и по-здрава. Процедурата премахва от кожата слой по слой с прецизна точност. Новите кожни клетки, които се образуват по време на лечението, се появяват на повърхноста и дават на кожата по-стегнат вид. Може да се направи самостоятелно или с други козметични операции на лицето.

Лазерен пилинг може да се направи с два вида лазери:

  1. Аблативен лазер, който премахва тънки слоеве на кожата
  2. Неаблативен лазер, който стимулира растежа на колаген и стяга кожата

Въпреки, че неаблативния лазерен пилинг е по-малко агресивен и изисква по-малко време за възстановяване, той е по-малко ефективен, отколкото е аблативния лазерен пилинг.

Лазерният пилинг може да се използва за лечение на:

  • Бръчки
  • Чернодробни петна или възрастови петна (слънчеви лунички)
  • Неравномерен тен или текстура на кожата
  • Слънчеви увреждания на кожата
  • Белези, причинени от акне, варицела или наранявания
  • Стрии

Процедурата лазерен пилинг не може да елиминира прекомерна или увиснала кожа.

Подготовка за лазерен пилинг

Започнете Вашата подготовка, като се консултирате с пластичен хирург или дерматолог, за да разберете дали сте подходящ кандидат. Кажете на лекаря си, ако получавате херпеси или мехури около устата си. Лазерният пилинг на кожата може да предизвика пъпки при хора, които са изложени на риск. Ако решите да продължите напред с процедурата лазерен пилинг на кожата, вашият лекар ще ви помоли да не приемате каквито и да било лекарства или хранителни добавки в продължение на 10 дни преди операцията - като аспирин, ибупрофен или витамин E - това може да повлияе на съсирването. Ако пушите, трябва да спрете в продължение на две седмици преди и след процедурата. Тютюнопушенето може да удължи възстановяването. Вашият лекар може да предпише антибиотик предварително, за да се предотвратят бактериални инфекции, а също и антивирусни лекарства, ако сте склонни към херпеси или мехури.

Какво да очаквате по време на процедурата

Лазерен пилинг се прави от пластичен хирург или дерматолог. Аблативният лазерен пилинг е амбулаторна процедура. Преди да започне процедурата, лицето ви ще бъде почистено и очите ви ще бъдат покрити. Лекарят може да лекува бръчките около очите, устата, или челото индивидуално или да направи лечение на цялото лице. За малки площи може да се ползва местна упойка, но по преценка на лекаря може да се изисква обща анестезия, ако се лекува цялото ви лице. По време на аблативен лазерен пилинг, интензивен лъч светлинна енергия (лазерна) е насочена към кожата ви. Лазерният лъч разрушава външния слой на кожата (епидермиса). В същото време, лазерът загрява основната част на кожата (дермата), което причинява свиването на колагенови влакна. Резултатът е по-гладка и стегната кожа. Аблативният лазерен пилинг обикновено отнема между 30 минути и два часа, в зависимост от използваната техника и размера на третираната площ.

 

Неаблативният лазерен пилинг може да бъде направен в кабинета на вашия лекар. Зоната за лечение ще бъде почистена и очите ви ще бъдат покрити. Вашият лекар може да обезболи кожата ви един до два часа преди началото на терапията. За защита на външния слой на кожата по време на неаблативния лазерен пилинг, Вашият лекар ще приложи криогенен спрей, гел на водна основа или студен въздух в зоната на обработка преди пулсиращия лазер. Чрез тази процедура се стимулира синтеза на нов колаген, стяга се кожата и се подобрява базисния й цвят и външен вид. Кожа не се отстранява. Неаблативният лазерен пилинг обикновено е между 15 минути и 1 1/2 часа, в зависимост от използваната техника и големината на третираната площ. За постигането на целевите резултати, е необходимо да се проведе серия от терапии, обикновено насрочени в течение на седмици или месеци.

 

След процедурата

След аблативен лазерен пилинг, третираната кожа ще бъде "сурова", подута и със сърбеж. От третираните площи може да изтече жълтеникава течност. За да избегнете образуване на белези, не махайте корички или парченца от кожата. Вашият лекар ще приложи гъст мехлем на третираната кожа и може да покрие зоната с уплътнена и непромокаема превръзка. Докато се възстановявате от аблативен лазерен пилинг, е необходимо редовно почистване на третираната зона с физиологичен разтвор и прилагането на защитни мазила, като например вазелин. Може би ще предпочетете да останете у дома, докато се възстановите, а Вашият лекар вероятно ще ви препоръча да избягвате интензивни натоварвания. След като новата кожа покрие изцяло третираната зона - обикновено след една или две седмици - можете да използвате козметика за прикриване на зачервявания. Кожата ви може да остане червена или розова до няколко месеца. Въпреки това, ще забележите незабавно разлика в качеството на кожата и външния вид. Резултатите може да продължат с години.

След неаблативен лазерен пилинг, кожата ви може временно да бъде червена или подута. Можете да се доверите на серията ARCELMED на Лаборатории Jean d'Arcel cosmetique, която е създадена съвместно с пластични хирурзи и дерматолози и е изключително подходяща за подготовка и след такива интервенции. Можете да сложите грим и да възобновите нормалните си дейности веднага.  Резултатите след неаблативен лазерен пилинг са по-скоро постепенни и прогресивни, вместо незабавни и драматични. Вие вероятно ще забележите повече подобрение в текстурата на кожата и пигмента, отколкото в бръчките.

След лазерен пилинг, избягвайте незащитено излагане на слънце в продължение на една година, за да се предотврати неправилна пигментация. Имайте предвид, че резултатите може да не са постоянни, тъй като възрастта ще продължи да въздейства на кожата ви. Нова вреда от слънцето също може да обърне резултатите.

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ