Начало Медия Статии Полезни съвети Меню за красива коса

Медия

Меню за красива коса

510

По данни на Световната здравна организация, здравето и красотата на хората зависят около 50% от начина на живот и хранене, около 20% от наследствените фактори и 20% от състоянието на околната среда.

Гъстата, здрава, блестяща, разкошна коса е също много зависима от балансираното здравословно хранене. Мечтаната коса може да бъде постигната със специален хранителен режим  за поддържане на правилна обмяна в организма.

Състоянието на косата е много чувствително към недостига на жизненоважни съставки в храната. Месото, рибата, млечните и зърнените продукти доставят калориите на организма, а с плодовете и зеленчуците се получават необходимите биохимични елементи, които допринасят за предпазване и удължаване живота на клетките.

Какво да бъде менюто ни за красива коса?

Протеините са в основата на изграждане на корена на косъма и подсилват растежа му. Ако те не са достатъчни, косите стават сухи, с чупещи се краища. Най-добрият източник на протеини са яйцата, птичето месо, постното месо, млякото и млечните продукти, морските продукти, рибата, бобовите растения, пълнозърнестите храни, бадемите, орехите. Пресните плодове и зеленчуци доставят витамини, минерални вещества и елементи, целулоза. Внимавайте с витамин А – свръхколичеството би могло да доведе до косопад.

Да не забравяме, че важен фактор за здравите коси е водата. Почти една четвърт от обема на косъма се дължи на водата в него. Водата изхвърля токсините от организма, помага за общата обмяна на веществата. Ако няма достатъчно вода, организмът задържа течностите, за да защити клетките от обезводняване. Около 2 литра течности дневно поддържат здрави косите. Плодовите сокове пък изчистват организма, а зеленчуковите го възстановяват.

Съветваме ви да се храните три пъти дневно – закуска, обяд и вечеря, и два приема на плодове между тях.  

Внимавайте с диетите! Една от основните причини за косопад са небалансираните диети. Нашият съвет е бавно намаляване на килограмите, с достатъчно набавяне на протеини, витамини и минерали.

Кои храни да избягвате?

Вредни за косите са: наситени и хидрирани мазнини, консервирана, пържена, солена, пикантна храна, с много консерванти, оцветители, добавки, колбаси, бърза храна. Кафе, газирани напитки, никотин, шоколад. Рафинираната захар създава условия за развитие на стафилококи, които увреждат луковицата на косъма, космената покривка на главата и стават причина за косопад.

Още нещо важно – не пропускайте хранене! Храненето един път на ден е вредно за състоянието на косата ви.

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ