Начало Медия Статии Любопитно Маникюрът е на 6000 години

Медия

Маникюрът е на 6000 години

719

 

Всичко ново всъщност е добре забравено старо, гласи една мъдра мисъл. Оказва се, че това важи с пълна сила и за ... маникюра. Дамите още в дълбока древност са се старали да изглеждат изискани и привлекателни, а грижата за красиви нокти е описана в първия открит справочник по козметика, чийто автор според изследователите е легендарната Клеопатра. От древната книга става ясно, че близо 6000 г.пр.Хр. египтянките си правели маникюр и педикюр с натурални вещества и екстракти от растения. Обикновено те оцветявали ноктите си в зелено. Цветовете на ноктите са показвали социалното положение на човека. Ярките и наситени цветове са показвали, че притежателят им е от царска фамилия, а робите са имали право да използват само бяло и пастелни цветове. Клеопатра е боядисвала ноктите си в цвят теракота с обикновена къна.

Смята се, че лакът за нокти, както и много други достижения на съвременната ни цивилизация, е изобретен от китайците преди около 5000 години. В древен Китай са приготвяли боята за маникюр от восък, белтъци и желатин. Тогава жените от аристократичните кръгове носели маникюр с дължина до 25 см и по този начин демонстрирали, че не се занимават с ръчен труд. За предпазване увивали ноктите си със злато и сребро. Още тогава е имало и различни моди в оцветяването на ноктите. Например, по времето на прочутата с изяществото си династия Мин дамите са предпочитали черния или червения цвят. Там се зародила и традицията да се декорират ноктите с различни цветя.

През I век римляните използвали лак за нокти, направен от нещо не толкова изискано – смес от животинска мазнина и кръв. Но явно те са имали важен принос в усъвършенстването на тази козметична процедура, щом самата дума маникюр, която използваме и до днес, произлиза от латинското manus, което означава ръка, и cure – грижа.

Понеже древните народи са смятали ноктите за едно от средствата за общуване с боговете, маникюр са носели не само жените, но и някои мъже с висш ранг, особено жреците, които пазели в тайна специалните методи за украсяване на ноктите си.

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ