Начало Медия Статии Пластична хирургия Трансконюнктивалната блефаропластика - щадяща и ефективна

Медия

Трансконюнктивалната блефаропластика - щадяща и ефективна

2040

Трансконюктивалната блефаропластика е метод за пластична операция на клепачите, при който достъпът до подлежащите кожни структури е през конюнктивата на очите, без разрези на кожата на клепачите. Този метод се смята за един от най-щадящите и ефективни. Пациентите почти не изпитват болка след такава интервенция, а периода на рехабилитация е само 7-10 дни.

Трансконюктивалната блефаропластика подобрява външния вид на клепачите, освежава погледа, който става открит, изчезва ефекта "твърд поглед". Принципът на трансконюктивалната блефаропластика е да се премахнат торбичките под очите чрез достъп до лигавицата на долния клепач. Тази процедура се извършва под обща или местна анестезия. 

Както е известно, блефаропластиката може да бъде долна, горна и кръгова. Пластика на горните клепачи обикновено се прави с класически метод - разрез и премахване на излишната кожа на горния клепач и на мастните натрупвания, които причиняват подпухване. Операция завършва с козметичен шев, който се крие в естествените гънки.

Блефаропластиката на долните клепачи може да се извърши по два начина:

Трансконюнктивална блефаропластика - извършва се, така да се каже, без разрези. Хирургът прави незабележим малък разрез, или по-точно пробиване на вътрешната повърхност на долния клепач - конюнктивата. През полученият отвор се отстраняват мастните натрупвания, причинители на подпухването и торбичките под очите. Методът е подходящ за онези пациенти, при които кожата през годините не е загубила своята еластичност и гъвкавост, без ясно изразена излишна кожа или подкожна мастна тъкан. В този случай излишна кожа не се изрязва. Преди операцията трябва да се премине през серия от изследвания. Ако те не са показали наличие на противопоказания, операцията се извършва. Операцията отнема около 30-40 минути. Времето за възстановяване след тази процедура е 5-6, до 10 дни. Методът елиминира т.нар. "обръщане на клепача." Няма промяна на формата на очите, изражението на лицето не е засегнато. Като общо правило, повторни мастни натрупвания не се образуват. Ефектът от тази процедура, в дългосрочен план, е с доста стабилен резултат.

  

 

Класическата блефаропластика се извършва с разрез, който минава точно под зоната на миглите. Премахва се излишната кожа, кожата се стяга чрез повдигане на меката тъкан на долния клепач. В ранния следоперативен период (до 7 дни) са възможни усложнения на долния клепач. В края на периода на рехабилитация отоците и синини се разсейват и клепача си идва на мястото.

 

 

 

 

Следоперативен период и възстановяване след трансконюктивалната блефаропластика

Поради особеностите на достъп и минималната инвазивна хирургия, възстановителния период е само 7-10 дни. По това време може да има следоперативно подуване на очите, чувство на дискомфорт и дразнене на очите, останало от хирургичните конци.

 • Отстраняване на конците се извършва след 2-6 дни;
 • След 7 ден вече е възможно да отидете на работа;
 • В рамките на 10 дни под очите могат да останат синини и отоци;
 • През първата седмица трябва да се ограничи физическата активност, включително спорт, четене на книги и гледане на телевизия;
 • След 8 дни може да се използва хипоалергенен грим;
 • В рамките на 14 дни не трябва да се излагате на слънце или да посещавате солариум;
 • До 21 дни не се препоръчва ползването на контактни лещи;
 • В рамките на един месец, избягвайте силни душове с гореща вода, парни бани, сауни и басейни;
 • В срок от три месеца ще трябва да използвате слънчеви очила за защита на очите от ултравиолетовото излъчване.

 

Възможни усложнения

Като всяка друга операция, трансконюнктивалната блефаропластика е свързана с редица хирургически усложнения, които не винаги е възможно да се избегнат. Сред най-честите усложнения са:

 • Нагнояване на периорбиталната област;
 • Нарушение на пигментацията на мястото на въздействието;

Като цяло, рискът от усложнения е много нисък и с подходяща рехабилитация, те практически не се срещат.

Резултати

Продължителността на запазване на получения резултат зависи както от технологията на самата операция, като и от начина на живот на пациента. Като цяло, трансконюнктивалната блефаропластика дава резултат за 7-10 години.

При по-възрастните пациенти, за да се постигнат най-добри резултати, препоръчваме допълнително приложение на други лицеви техники за подмладяване, като лазерно подмладяване и дълбок пилинг.

 

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ