Начало Медия Професионалист Професия Козметик Полезни съвети преди да се запишете на курс по козметика

Медия

Полезни съвети преди да се запишете на курс по козметика

9007

В съвременният свят, ако искаме да придобием конкретна квалификация в професионален курс, много лесно можем да намерим нужната ни информация чрез глобалната мрежа. В търсене на курс по козметика бъдещите козметици влизат в интернет и буквално са залети от потока от информация. И всеки обучаващ център твърди, че ще се учите при най-добрите преподаватели и ще получите отлична подготовка и програма на обучение на най-добрите цени. Изборът на добър професионален курс обаче се оказва истинско предизвикателство, което не бива да подценявате, защото е факт, че това е от съществено значение за вашия успех, тъй като качеството на образованието влияе пряко на това дали ще си загубите времето или ще станете търсен и популярен козметик в последствие. Системата на обучение или ще ви направи компетентен професионалист по козметика на европейско ниво, или ще ви даде повърхностни знания, които няма да са ви от особена полза в бъдещата практика.

Тук ще обърнем внимание на основните и най-важни неща, за които трябва да се информирате преди да започнете курс по козметика. Не подценявайте тези съвети, ако искате да не сте от онези момичета, които започвайки практика след завършване на обучението си разбират, че нивото на курса им е било твърде повърхностно и те нямат необходимите знания, за да са адекватни на бързо развиващия се бюти бранш.

Имайте предвид, че в някои обучаващи центрове се провеждат курсове основно по теория на козметологията, почти без никаква практика или просто сте наблюдател на различни козметични процедури. В други няма теория, практиката е с непрофесионални козметични продукти, случва се да се налага да си носите основни учебни консумативи като чаршафи за еднократна употреба, хигиенни материали и др. Индикации за добър център за обучение на козметици са предоставянето на всички учебни консумативи, собствен учебник по козметика, а освен това и използването на продукти от доказан бранд за професионална козметика, с които могат да се правят професионални козметични терапии според индивидуалните нужди на клиентите. 

Преди да вземете решението къде да завършете курса си по козметика, разучете поне на 3 места, където се провеждат такива курсове и получете отговори на следните въпроси:

1. Какъв документ ще получите при завършване на курса – много често се издава само Сертификат за завършено обучение без държавен документ от лицензиран източник (Удостоверение за професионална квалификация II квалификационна степен). Добре би било да ви се издаде и Europas – международно валидиран документ, който осигурява признаване на професионалната квалификация в цяла Европа.

2. Има ли лектор, който да ви въведе в теорията на науката „Козметика“ – това е важна част от курса по козметика и е немислимо да липсва в програмата за обучение. Теоретичните теми ще са свързани със: строеж, структура и функция на кожата, видове кожа, бръчки и стареене на кожата, акне и младежки пъпки, физиология на кожата, масажни техники, нежелано окосмяване, слънцезащита, видове апаратни техники, козметични терапии и др. Добрият обучителен център ще предостави и собствен учебник по козметика.

3. Обучаващият козметик има ли нужната квалификация, с каква практика и опит е, успешен ли е в това, което прави, надгражда ли знанията си? Препоръчително е да има медицинско образование и да има опит поне 3-5 години като преподавател в курс по козметика. Намерете начин да поговорите с някой, който вече е завършил този курс – доволните и успешни курсисти също ще ви подскажат дали сте на точното място.

4. Обучаващият ще осъществява ли мониторинг на това, което прави курсиста? Много често обучаваният е само наблюдател на процедурите, изпълнявани в козметичния салон. Важно е да разберете дали ще имате възможност лично да се обучавате на модели под напътствията на обучаващия и колко практически часове са предвидени в програмата.

5. Програмата за обучение включва ли практика с професионална апаратура? Много е важно да отбележим, че в 21 век има апаратни техники, без които е немислима качествената козметична терапия. Обучителни центрове където ще научите само какво е д’арсонвал не могат да претендират за пълноценно професионално обучение. Не забравяйте, че колкото повече знания и умения придобиете, толкова по-успешни и конкурентно способни можете да бъдете. Не започвайте курс по козметика, където няма да ви обучат на работа с ултразвук, ултразвуков фриматор, галваничен ток, вакуум-спрей, микродермабразио, фотон терапия и ред други основни козметични апаратни техники, без които съвременния професионалист козметик не е пълноценен в работата си.

6. Центърът за обучение работи ли с изявен бранд за професионална козметика? Качествената професионална козметика е гаранция за доволни клиенти, което ще ви насърчи да продължите в развитието си в този бранш, освен това дава възможност за изготвянето на индивидуални козметични терапии, съобразени с нуждите на клиента.

7. Не е без значение и мястото, на което се провежда курса. Ако дадено място претендира да е обучителен център, то трябва да създаде определени условия за това, като например наличие на кабинети, подходящи за провеждане на практическите часове по козметика и помещение за часовете по теория. Оборудването, консумативите и апаратурата да са съвременни и поддържани в безупречно състояние. Чистотата на помещенията е от изключително значение – хигиената на даденото място може да ви говори много за обучаващия център. Цялата атмосфера трябва да носи положителен заряд и да вдъхва доверие.

8. Цената – добре е да избирате курса си по козметика по степента на знанията, които ще получите, а не по неговата цена. Много обучаващи центрове предлагат евтини и краткосрочни курсове по козметика, след които обаче ще се наложи да набавите необходимите ви знания от друг курс. Съветваме ви да изберете училище с едно наистина качествено образование – това ще е от решаващо значение за останалата част от професионалния ви живот. 

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ