Начало Медия Статии Естетична дерматология Модерните лазери в полза на красотата - Лазерно обезкосмяване

Медия

Модерните лазери в полза на красотата - Лазерно обезкосмяване

897

Лазерно обезкосмяване

Уморени ли сте от бръснене, скубане или кола маска? Ако е така, лазерната епилация може да бъде опция за отстраняване на нежеланото окосмяване, която заслужава да бъде разгледана.

Лазерната епилация е една от най-често извършваните козметични процедури. Това е насочен лъч със силно концентрирана светлина към космените фоликули. Пигментите във фоликулите абсорбират светлината и това води до тяхното унищожаване. Използва се специфична дължина на вълната, чиято абсорбция от космената папила и обмена на топлина, унищожават космения фоликул. Лазерната енергия може да спре растежа на космените фоликули, защото енергията може да проникне през епидермиса в дермата и чрез топлинно увреждане на космения фоликул да доведе до дегенерация и атрофия. 

 

Предимства на лазерно обезкосмяване

Лазерите са полезни за премахване на нежеланото окосмяване от лице, крака, ръце, под мишниците, бикини линията, както и други области. Предимствата на лазерна епилация включват:

Прецизност и точност. Лазерът може избирателно да бъде насочен към тъмни, груби косми, оставяйки кожата наоколо неповредена.

Скорост. Всеки импулс на лазера отнема част от секундата и могат да се третират много косми в едно и също време. Лазерът може да третира площи приблизително с размерите на една четвърт на всяка секунда. Малки области като горната устна могат да бъдат третирани за по-малко от една минута, а големи площи, като гърба или краката, могат да отнемат до един час.

Предвидимост. Повечето пациенти имат трайно обезкосмяване след средно пет до осем сесии.

 

 

Как да се подготвите за лазерно обезкосмяване

Лазерната епилация е повече от просто премахване на нежеланото окосмяване. Това е медицинска процедура, която изисква обучение за изпълнение и носи потенциални рискове. Преди да си направите лазерна епилация, можете внимателно да разгледате и пълномощията на лекаря или терапевта, извършващ процедурата.

Ако планирате да се подложите на лазерна епилация, трябва да ограничите скубане, кола маска и електролиза в продължение на шест седмици преди започване на лечението. Това е, защото лазерът е насочен към корените на космите, които са временно отстранени от кола маска или скубане. 

Вие също трябва да избягвате излагането на слънце в продължение на шест седмици преди и след лечението. Излагането на слънце прави лазерната епилация по-малко ефективна и появяването на усложнения след лечението е по-вероятно.

 

 

Какво да очаквате по време на лазерно обезкосмяване

Точно преди процедурата, окосмяването, което ще бъде подложено на процедурата, ще бъде подрязано до няколко милиметра над повърхността на кожата. Лазерното оборудване ще бъде коригирано в зависимост от цвета, дебелината и местоположението на космите, които се третират, както и от вашия цвят на кожата. Терапевтът ще ви даде специални очила, които да защитят очите ви от лазерния лъч и може да приложи местна упойка на кожата ви, за да се намали дискомфортът по време на процедурата.

Терапевтът ще докосне с лазерния инструмент вашата кожа на желаното за обезкосмяване място. В зависимост от вида на лазера, ще има устройство за охлаждане на върха на инструмента  или ще се използва гел за охлаждане за защита на вашата кожа. Когато лекарят активира лазера, лазерният лъч ще премине през кожата ви до фоликулите, където произхожда растежа на косъма. Голямата топлина от лазерния лъч вреди на космените фоликули, което инхибира растежа на косъма. Възможен е дискомфорт на кожата и най-вероятно ще усещате студ от устройството за охлаждане или от охлаждащия гел.

След процедурата

Може да забележите зачервяване и подуване през първите няколко часа след лазерна епилация.

За да се намали дискомфортът, се прилага лед на третираната зона. Ако имате реакция на кожата веднага след лазерна епилация, лекарят или терапевтът може да приложи стероиден крем върху засегнатата област.

След лазерна епилация, избягвайте излагане на слънце и солариумите. Когато оздравее кожата Ви, използвайте слънцезащитен крем, когато сте на слънце.

Резултатите от лазерна епилация се различават значително от човек на човек и може да зависят от това в коя област на тялото или лицето се обработва, цвета на кожата и на космите.

Множеството интервеции могат да удължат срока на загуба на окосмяване - до година, в някои случаи - но възстановяване на малка част от окосмяването все още е възможно. За най-добри резултати, може да се наложат до шест процедури за период около шест месеца. Допълнителни периодични процедури за поддръжка веднъж на всеки 6 до 12 месеца е възможно да са необходими.

 

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ