Начало Медия Статии Козметология Милиумите по лицето - защо се появяват и как да се избавим от тях

Медия

Милиумите по лицето - защо се появяват и как да се избавим от тях

62649

Милиумите, или по-известни като бели точки, са изпъкналите жълтеникави или бели кистички със сферична форма и с размер от 0,5 до 3 мм,  често локализирани на лицето. По-големите милиуми са разположени поединично, а малките се разполагат на групи по кожата на слепоочията, горните клепачи, около носа. Макар и рядко, те могат да се срещнат по кожата на гърба, гърдите и др. Хората с мазна, себорейна кожа по-често страдат от този козметичен дефект.

Милиумите по лицето се образуват вследствие задържана кожна мазнина и епителни клетки в изходните канали на мастните жлези, или казано по-ясно това се запушени пори, в които натрупания себум по някаква причина не успял да излезе навън. Поради това, че мазнината няма изход от мастните жлези, милиумите се обособяват под най-горния слой на епидермиса, втвърдяват се и образуват бели, релефни възли, които прозират под кожата. Не са придружени от болка, възпалителни процеси и зачервяване на кожата.

 

 

Причини и фактори за възникването на милиуми по лицето

Не всички дерматолози ще могат да изброят основните причини за този дефект на кожата, така че въпросът остава отворен и изисква по-нататъшно проучване.

Въпреки това, има предположения, че появата им може да се влияе от няколко фактора:

  • генетично предразположение
  • неправилна грижа за кожата
  • разширени пори
  • хормонални нарушения в организма
  • неправилна система на хранене
  • стомашно-чревно заболяване
  • нарушения в работата на панкреаса или щитовидната жлеза

 

 

Какво да направим, за да се избавим от милиумите?

Лекарите не ги смятат за опасни за здравето, но въпреки това те все пак са забележим естетически дефект, особено когато се появят на видим участък на лицето в големи количества. Ето затова много хора се интересуват от това, как завинаги да премахнат този недостатък.

Първо, трябва да се започне с диагноза. За това е нужно да се обърнете към лекар дерматолог, който ще определи спецификата на обрива, ще вземе материал от милиума чрез малък пробив за по-нататъчни изследвания.

С помощта на съвременните методи на хистологичните изследвания, лекарят ще установи особеностите, преобладаващи в милиумите по лицето, съдържащи се вътре в кистичката. Също така експертът ще може да отличи милиумите от признаците на себорея, при която също могат да възникнат микроретенционни кисти, които по външен вид са сходни с милиумите.

 

 

Как да премахнем милиумите от лицето?

Крайно непрепоръчително е да отстранявате милиумите по лицето самостоятелно - може случайно да разнесете инфекцията или да предизвикате някои усложнения. В допълнение, опитът да се премахне този козметичен дефект може да доведе до това, че след изчезването на милиумите да останат следи под формата на петна или дори малки трапчинки.

Нашият съвет за премахване на милиумите по лицето да потърсите помощта на козметик или дерматолог.  Това може да стане чрез:

Механично отстраняване - процедурата не изисква обезболяване и отнема няколко минути. Прави се в козметичен салон и има няколко етапа:

  • проблемните области внимателно са обработени с дезинфектиращо стредство за предварително почистване на кожата. Козметикът ще извърши първо процедурата почистване на лицето, като се започва с парна баня, следва механично почистване на порите, накрая се отстраняват милиумите.
  • извършва се пробив на милиума с инжекционна игла с много тънък връх (за еднократна употреба). Милиумът се пробожда отстрани, а не перпендикулярно. След отваряне на епидермиса с лек натиск се отстранява секретът, който представлява малко твърдо зрънце.
  • постепенно се отстранява секретът от всяко образувание.

След лечението на мястото на разположението на милиумите временно ще се наблюдават микроповреждания на кожата. Те ще изчезнат в рамките на 2-3 дни. Терапевтът ще ви посъветва какви специални средства да използвате, за да се ускори процесът на регенерация на тъканите и да се защити наранената кожа.

Електрокоагулация - дерматологът може да предложи по-съвременен метод за лечение, на базата на използване на ток с висока честота. По време на процедурата се използва специална апаратура, с помощта на която може да се въздейства върху кожата. Електрокоагулацията дава възможност да се обгорят милиумите по лицето, след което те постепенно изчезват, като остава коричка. Възстановяването на тъканта е напълно завършено след няколко дни.

Лазерно отстраняване - принципът на тази процедура до голяма степен е подобен на метода електрокоагулация, само че вместо ток се използва лазер.

Дермабразио - дълбокото излющване на кожата се препоръчва при голямо количество малки, разпръснати безразборно по лицето милиуми. Процедурата представлява контролирано хирургично шлайфане на увредената кожа на лицето и се прави от лекар-дерматолог, специално обучен на тази техника.

Традиционните домашни методи не могат да заменят професионалните процедури и професионалната козметика, но могат да бъдат добър допълнителен превантивен начин да намалите броя на милиумите и да предотвратите образуването на нови. Добър резултат ще получите, ако редовно намазвате засегнатите участъци със  сок от червена боровинка.

Немската компания за професионална козметика Jean d'Arcel предлага серия за нечиста кожа IMPURE SKIN, като с продуктите от тази серия производството на себум е нормализирано, възпалителните процеси са потиснати, тенът на лицето е видимо изгладен и освежен. Препоръчваме ви:

1. Крем контрол на омазняването

2. Крем контрол на недостатъците

3. Ампули контрол на омазняването

4. Крем 24 часов контрол на себума

5. Маска Дълбоко почистване на порите

6. Рол-он Пронизващо докосване

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ