Начало Медия Професионалист Изборът на професия – важна стъпка в успешната реализация

Медия

Изборът на професия – важна стъпка в успешната реализация

1796

Ако зададете въпроса „Как избрахте бъдещата си професия?“ на различни хора, ще установите, че много малко от тях ще могат да ви дадат обоснован отговор за своя избор. Повечето ще ви кажат, че родителите им са ги насочили според техните собствени желания и амбиции, или е "професия по наследство", тъй като е семейна традиция например мъжете в семейството да са лекари, адвокати, военни и т.н., или пък е било спонтанен, необмислен ход от тяхна страна. Често избраната професия не отговаря на техния темперамент или душевност.

Разбира се, изборът на професия обикновено се прави относително рано и за младия човек е доста трудно да осъзнае напълно значимостта на тази стъпка. Но последствията от грешния избор могат да бъдат много печални. Ето защо изборът на бъдеща професия трябва да бъде систематично и детайлно обмислен.

В процеса на избор на професия е добре да се вземат предвид няколко фактора:

Първо, вашата обща представа за кариерата и бъдещето ви. Определете как бихте искали да видите себе си след 10 години. Когато си отговорите на този въпрос, част от професиите, които във вашите представи за бъдещето нямат никакво отношение, можете спокойно да изключите.

На второ място, необходимо е да отчетете своята склонност към определени видове дейности, своите желания. Например, на вас ви харесва часове да сте пред компютъра или пък обожавате да се занимавате с деца, да организирате празници, да се грижите за животни и т.н.

Третият важен фактор - това са вашите способности, които вече умеете, или които ви предстои да научите. Например, рисувате прекрасно, завършили сте училище по изкуства, умеете да гримирате, да правите прически, или пък имате изключителни математически способности или актьорски талант.

Важен фактор трябва да бъде и социалното търсене на професията. Необходимо е да се проучи ситуацията в съществуващия пазар на труда и да се разгледат прогнозите на анализаторите.

В идеалния случай, когато всички фактори съвпадат, тогава изборът на професия е очевиден. А ако не е така? Ако, например, не можете да си представите какъв вид дейност предпочитате и какви са вашите способности? В такава ситуация е по-добре да не се бърза и да се обърнете към специалисти за професионален съвет. Не забравяйте, че изборът на професия може да определи бъдещето ви - в една сфера на реализация може да претърпите пълен провал, а в друга - да сте незаменим професионалист, чийто труд е достойно оценен.

Още по темата: Професия КОЗМЕТИК - тенденции за развитие

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ