Начало Медия Статии Козметология Акне - същност, причини и видове

Медия

Акне - същност, причини и видове

2060

Акнето, известно още като „младежки пъпки” е един от кошмарите за тийнейджърите. Тези обриви по кожата обаче засягат не само младежи, но и зрели мъже и жени. Това е видим признак, че токсините в тялото се стремят да избият навън. Когато черният дроб и бъбреците не могат да прочистват организма от токсините, единственият друг начин е това да стане през кожата. Кожата на някои места, например по лицето, почти не оказва съпротивление на това. Могат да се появят и малки обриви на врата, гърба и раменете. Когато порите на кожата са запушени от прекалено активната секреция на мастните жлези или от употреба на козметични препарати, токсините трябва да упражнят още по-голям натиск, за да излязат навън. Резултатът е обилни обриви по кожата, много често възпалени и зачервени, а в някои случаи кървящи и оставящи белези.

 

Мастните жлези, които се намират точно под повърхността на кожата, произвеждат себум, който поддържа кожата еластична и гладка. Порите по кожата позволяват себума да се качи на на повърхността на кожата. Космите също растат през тези пори. Акнето се появява, когато порите в кожата ни се запушат. Това запушване започва с мъртвите кожни клетки. Обикновено, мъртвите клетки на кожата се издигат към повърхността на порите, за да бъдат изхвърлени. Когато мастните ни жлези започнат да произвеждат много себум, мъртвите кожни клетки остават вътре в порите. Вместо да излязат на повърхността, клетките стават в капан вътре в порите.

Понякога бактериите, които живеят върху кожата ни, също влизат вътре в запушената пора. Там бактериите имат добра среда за бързо размножаване. С огромни количества бактерии в порите, те се възпаляват. Ако възпалението отиде дълбоко в кожата, се появява акнеична киста или възелче.

По време на тийнейджърските години, производството на себум е доста повече, отколкото в детството. Това се дължи на хормоналните промени на пубертета, които стимулират мастните жлези. Като правило, колкото повече себум произвеждат мастните ви жлези, толкова по-мазна е кожата ви и е вероятно да имате по-тежка форма на акне. Жлезите на някои хора произвеждат повече себум от други.

Акнето е и най-често срещаната причина за петна и белези по кожата. Повечето хора с акне са на възраст между 12 и 25, но много често са засегнати и хора на по-зряла възраст. Момчетата са по-често засегнати от момичетата. Акнето обикновено засяга лицето, но може да се появи и на гърба, врата и гърдите. Тежестта може да варира от леки до тежки случаи. Около 8 от 10 тийнейджъри развиват някаква степен на акне. Често това е лека форма. Въпреки това се счита, че около 3 от 10 тийнейджъри имат акне достатъчно лошо, за да се наложи лечение за предотвратяване на белези. Нелекуваното акне обикновено трае около 4-5 години преди да се преустанови. Въпреки това, в някои случаи, то може да продължи много години.

 

Причини

Акнето може да възникне поради въздействието както на външни, така и на вътрешни източници. Възможно е да се причини от бактерия, която прониква в организма отвън, например с прах или друго замърсяване от околната среда. Вътрешните причини за акнето са стрес и хормонален дисбаланс (типично за подрастващите младежи и жените с менструация), което води до прекалено активна мастна секреция. Хранителните алергии и свръхчувствителност към някои храни също причиняват акне. Винаги когато е възможно, предпазвайте кожата си от външни токсини и избягвайте употребата на козметични средства, които могат да запушат порите на кожата.

Вътрешните причини за акнето се контролират по-трудно. Следете дали получавате дехитратация и избягвайте стреса, не консумирайте пържени, мазни и всякакви преработени храни. Алергични реакции по кожата могат да бъдат причинени от пшеница, шоколад и захар.

 

Видове акне

 

  • Леко до умерено акне - черни точки, кистички и малки пъпки

Някои пори се запушват, което се дължи на това, че на повърхността на кожата порите стават по-големи и в комбинация с мъртвите клетки се формират „тапите”, които блокират върха на порите като малки петна, известни като черни точки и кистички (комедони). Забележка: черния цвят на черните точки се дължи на кожен пигмент и не е мръсотия, както някои хора си мислят. Малките пъпчици, или още папули, се образуват от събрания себум в блокираните пори. В много случаи, акнето не се развива отвъд тази лека форма.

 

  • Умерено до тежко акне - по-големи петна и възпаление

Себумът е идеален капан за бактерията Propionibacterium, където тя може да живее и да се размножава. Тази бактерия обикновено живее върху кожата и не прави нищо лошо. Въпреки това, ако голям брой от нея се развие в себума, имунната система може да реагира и да причини възпаление. Ако възпалението се развива, то причинява на околната кожа петна, които стават по-големи и пълни с гной (пустули). В някои случаи пустулите стават още по-големи и образуват малки възелчета и кисти. Областта на кожата, която е била възпалена може да остане оцветена в продължение на няколко месеца, след като възпалението си е отишло (пост-възпалителна хиперпигментация). Това често е по-забележимо при хората с тъмна кожа. Също така, може да остане малък белег, където е било възпалението. Тези малки белези често не избледняват напълно и са маркер при по-възрастни хора, които някога са имали възпалено акне.

 

Следва 2 част Акне - хранителен режим, неправилни вярвания и грижа за кожа с акне

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ