Начало Медия Статии Естетична дерматология Нестандартните приложения на ботокса: Акселарна хиперхидроза

Медия

Нестандартните приложения на ботокса: Акселарна хиперхидроза

666

Инжектирането с ботулинов токсин тип А е ефективно и безопасно решение за заболяването първична хиперхидроза – прекомерно изпотяване в областта на подмишниците, дланите на ръцете, стъпалата на краката. Традиционните лечения често са неефективни и терапията с ботокс е предпочитан начин за справяне с това неприятно заболяване.
Редица изследвания са проведени, за да се оцени ефикасността и безопасността на ботулиновия токсин тип А при лечението на това заболяване. Резултатите сочат, че 88% от пациентите са били напълно удовлетворени, а всички пациенти повтарят лечението. Няма сериозни нежелани реакции. Единственият недостатък е необходимостта от повтаряне на лечението и относителните разходи.

Какво означава първична хиперхидроза?

Първичната хиперхидроза е идиопатично и хронично заболяване на прекомерно изпотяване без разпознаваема кауза Тя може да засегне всяка част на тялото, да бъде фокусирана или генерализирана и често това се отразява на подмишниците (аксиларна хиперхидроза), на дланите на ръцете (палмарно хиперхидроза), на стъпалата на краката (плантарна хиперхидроза), и на лицето (лицева хиперхидроза).

Това състояние е причина за значителни проблеми, както в социалното, така и в личното ежедневие и засяга около 2.5% от населението.Тези пациенти имат очевидни пречки в социалния и личен живот, те мокрят дрехите си за няколко минути дори и през зимата и трябва да ги сменят няколко пъти на един ден. Аксиларната хиперхидроза причинява значителни емоционални проблеми, които засягат ежедневния живот на засегнатите.

Традиционните лечения включват актуални алуминиеви соли и систематични антихолинергични лекарства, които често са неефективни и кратко действащи. Хирургически процедури като липосукция, директна ексцизия на жлезите, или симпатектомия могат да имат сериозни рискове.

Местните инжекции с ботулинов токсин тип А са ефективно и безопасно решение за първична хиперхидроза. Подмишниците, дланите на ръцете и стъпалата на краката са областите на тялото, където могат да бъдат намерени най-голямо количество потни жлези. Това е едно много просто и ефективно лечение, което се прилага на местно ниво и което блокира производството на пот от потните жлези.

Процедурата

100 ботокс единици се инжектират на повърхностно епидермално ниво с много тънка игла – 50 единици от едната страна и 50 единици от другата страна – в една единствена сесия и амбулаторно. Не са открити странични ефекти.

 

Лечението с ботокс на аксиларната хиперхидроза е практически безболезнено, тъй като използваните игли са много тънки, а ако се прави върху дланта на ръцете, където има повече чувствителност и е по-болезнено, се прилага упойка.

Продължителност на лечението

Резултатите се наблюдават постепенно след четири дни от прилагането на ботокс и може да продължат между четири месеца и една година, в зависимост от зоната и специфичните характеристики на всеки отделен случай - средната продължителност е 7 месеца. Препоръчително е да се прилага годишна поддръжка, въпреки че има възможност за някои пациенти, при много малко случаи на прекомерно изпотяване, да се отстрани за постоянно.

В повечето случаи, пациентите правят това лечение веднъж годишно, когато започват летните месеци (от май) и ефектът обикновено продължава до ноември.

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Има ли странични ефекти?
Може да има лека болка в точките на инжектиране.

Трябва ли да се вземат предпазни мерки след терапията?
Препоръчва се да не се прави интензивна физическа дейност, нито сауни или горещи вани два часа след третирането.

Колко време отнема, за да се направи лечението?
В случай на прекомерно потене под мишниците, лечението е много лесно, бързо и практически безболезнено и може да бъде направено в една единствена сесия от 30 минути.

Мога ли да се върна на работа и в социалния живот веднага?
Пациентът може да се върне към ежедневните си дейности веднага след като лечението е приключило.

Колко време трае ефекта?
Средната продължителност на ефекта върху прекомерното изпотяване под мишниците е седем месеца, но може да продължи до една година, в зависимост от конкретните особености на всеки отделен случай.

 

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ