Начало Медия Статии Пластична хирургия Лазерна липосукция - съвременният метод за хирургична корекция на силуета

Медия

Лазерна липосукция - съвременният метод за хирургична корекция на силуета

2882

Има много начини да отслабнете: диета, индивидуална система на хранене, тренировка в спортната зала, джогинг и много други. Достатъчно е да имате решителна нагласа, а понякога и помощта на лекар-диетолог. И ето желаната цифра на циферблата на кантара е достигната, но фигурата е все още далеч от идеалното. Все още имате мастни депозити на някои места, които не можете да премахнете нито с фитнес, нито с йога или упражнения на тренажори. Тогава хирурзите идват на помощ, като извършват липосукция на проблемните области, при която се "изпомпва" мазнината през малки дупчици. В момента, лазерната липосукция набира популярност, тъй като има редица предимства пред класическата.

Как протича лазерната липосукция и каква е същността на метода?

Клетъчните мембрани на човешките тъкани съдържат хромофори - вещества, които абсорбират светлинна енергия в определен диапазон. При лазерната липосукция лазерният лъч е насочен към мастните клетки чрез специална тръбичка (канюла), въведена в мастната тъкан през малки отвори в кожата. Попаднала на мембраната на мастните клетки, светлинната енергия се превръща в топлина, която възниква в резултат на разрушаването на мембраната и клетъчната смърт. Така унищожения мастен слой се отстранява посредством малки отвори в канюлата чрез вакуум. Канюлата, която се използва при лазерната липосукция са диаметър по-малък от 1 мм. Поради това на кожата остават напълно невидими пробиви.

По време на процедурата се използва местна упойка и седация (въвеждане на пациента в медикаментозен сън).

 

 

 

Преимуществата на лазерна липосукция пред класическата

1. Този метод на липосукция е по-добър с това, че, за разлика от класическата липосукция, позволява да се постигне намаляване на кожата в третираната зона. Тоест, извеждайки мазнините, кожата вместо да увисне, придобива еластичност. За да се постигне този резултат, лекарят насочва лазерния лъч навътре в кожата. Стимулира се активно производство на колаген и еластин от организма, поради което се получава естествен лифтинг на кожата.
2. След лазерна липосукция се избягват неравности по кожата в третираната зона, тъй като лазерният импулс оказва въздействие върху мастната тъкан, не само в областта на контакт, а и около 1 см наоколо. Това позволява да се обработва цялата площ по-задълбочено.
3. Направените малки дупчици в кожата по време на операцията не са видими почти веднага след процедурата. След класическата липосукция белезите от пробивите са много по-видими.

Как протича възстановителния период?

Пациентът може да напусне болницата няколко часа след операцията. Когато действието на обезболяващите намалее, в зоната на липосукция се появява болка като от голяма синина. Ако е необходимо, лекарят ще назначи физиотерапия, болкоуспокояващи или противовъзпалителни лекарства. В третираната зона се наблюдава оток, така че резултатът не е видим веднага. Окончателният вид на обработвана зона се получава за около шест месеца, като през цялото време продължава разрушаването на мастните клетки.

След липосукцията трябва да носите специален ластичен колан за 1 месец, а ако лекарят счете за необходимо и по-дълго.

Известно време след операцията трябва да се избягват физически натоварвания. Въпреки това, един месец по-късно, с одобрението на хирурга може да тренирате по обичайния начин, тъй като мусулатурата при липосукция не се засяга.

 

 

Възможни усложнения след липосукция

Отзивите за лазерната липосукция са предимно положителни. Но трябва да осъзнаем, че е възможно да има редица усложнения.

1. Анафилактичен шок. Възможно най-опасното усложнение е анафилаксия след приложение на анестетици, които могат да доведат до смърт в рамките на минути. Да се предвиди дали ще има подобно, не е възможно, обаче, при консултацията с лекаря трябва да дадете пълна информация за Вашето здравословно състояние и съществуващи заболявания, включително алергични.
2. Кръвозагуба. Възможни са кръвоизливи, защото с два литра мазнина се изпомпва около литър кръв. Ето защо в една операция се премахват не повече от два - три литра мазнина.
3. Отоци. Почти винаги след процедурата се появяват отоци, но те винаги отшумяват при някой по-рано (1-2 седмици), при някой по-късно (1-2 месеца).
4. Възпаление. Възможно е развитието на възпалителен процес в областта на операцията.
5. Неравности. Липосукция, проведена от недостатъчно опитни професионалисти, може да доведе до неравности в третираната зона, поради неравномерното отстраняване на мастна тъкан.
6. Отлагане на мазнини на други места. На такава сериозна намеса в тялото отговоря отлагане на мастни клетки "от резерва". И ако в зоната, където е извършена липосукцията, мазнини вече не се отлагат, то се появяват в райони, където преди това не са били. Ето защо, след като операцията не трябва да се отпускате - вие трябва да се придържате към здравословен хранителен режим и да водите активен здравословен начин на живот, така че да не остават в тялото допълнителни калории.

Усложнения могат да възникнат след всяка липосукция, но след лазерна те са по-редки и по-слабо изразени.

Противопоказания за лазерна липосукция

Лазерната липосукция, като всяка друга операция, има редица противопоказания:

  • Различни кожни заболявания.
  • Инсулт или миокарден инфаркт.
  • Бременност и кърмене.
  • Проблеми с кръвосъсирването.
  • Сърдечна недостатъчност.
  • Тежки и хронични заболявания на вътрешните органи.
  • Нарушаване на имунитет, който е изпълнен с инфекциозни усложнения.
  • Различни видове херния.
  • Диабет.

 

 

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ