Начало Медия Статии Козметология Капризите на кожата

Медия

Капризите на кожата

359

Понятието „чувствителна кожа” вече трайно се е настанило в ежедневието ни. Според статистиката все повече хора се облакват от повишена чувствителност на кожата, а учените-дерматолози са насочили усилията си към разработване на специални и с дълготраен ефект козметични продукти.

Проучванията сочат, че всяка четвърта жена от европейките е с чувствителна кожа. Причините са различни – завърсена околна среда, различните химикали в бита ни, лошо хранене, генетична предразположеност и редица други фактори.

При чувствителната кожа е нарушена нормалната работа на сложната тристепенна защита – епидермис, мастни жлези и потни жлези. Епидермисът е първият и най-важен защитник от неблагоприятните външни фактори. Най-често при недостиг на влага през него могат да преминат вируси, бактерии и други микроорганизми. Втората защитна линия е липидния слой, който предотвратява увреждането или инфектирането и омекотавя епидермиса. Недостигът на липиди води до повишаване уязвимостта на кожата. Потта също е бариера на кожата срещу инфекции, защото неутрализира някои видове болестотворни микроорганизми. Показател за нормално функциониране на потните жлези при здрава кожа е рН 5,5. Ако спадне под тази норма, роговият слой на епидермиса става рехав и не може да изпълнява защитните си функции.

Всеки тип кожа може да прояви повишена чувствителност, когато се наруши един или друг от защитните механизми на кожата. За съжаление повишената чувствителност на кожата може да се дължи и на нашите невинаги оправдани въздействия върху нея. Също така тютюнопушенето, употребата на алкохол и небалансираните диети лишават кожата от необходимите й витамини и минерали. С най-висока чувствителност са областта около очите и зоната между носа и устните. Тази висока чувствителност е обусловена от тънката кожа и оскъдната липидна мантия. Затова тези зони почти веднага реагират на дразнители – покриват се с червени петна, появява се сърбеж или започват да се лющят. 

Съгласно изследвания, проведени от френски учени, в зависимост от дразнителите чувствителната кожа има четири подтипа: 

  • Първи – реагира веднага при употреба на алкохол, резки температурни промени, стрес и потенциално алергенни храни като цитруси, домати, риба, шоколад. Реакциите са поява на червени петна или сърбеж. Решението е специален хранителен режим без храни, които провокират алергична реакция и без алкохол. Относно стреса – всеки човек трябва да се стреми да го избягва, независимо от типа кожа.
  • Втори – не понася студ, горещина, вятър, както и въздуха от климатик. Кожата реагира с усещане за дисконфорт, стягане и парене. Ако имате такива оплаквания нанасяйте специален защитен крем винаги, когато излизате от дома си и поставяйте купички с вода за овлажняване в помещенията с климатик.
  • Трети – освен в условията на сух въздух и резки температурни промени при измиване кожата се покрива с червени лющещи се участъци. В този случай мийте лицето си не повече от веднъж в денонощието със специално разработени миещи продукти за вашия тип кожа и използвайте лосион за почистване и овлажняващ крем за чувствителна кожа.
  • Четвърти – този подтип е свързан с хормоналните промени по време на менструалния цикъл и менопаузата. Реакцията е поява на червени петна, като обикновено след няколко дни чувствителността на кожата постепенно се понижава. Но с настъпването на климактериума е необходимо да се вземат сериозни мерки – консултация с лекар, добавяне в менюто на витамини, биодобавки и т.н.

 

Лаборатории Jean d’Arcel създадоха линия, специално разработена за чувствителна кожа – SENSITIVE SKIN, чиито продукти ефективно успокояват, овлажняват и възстановяват естествената защитна бариера на епидермиса. Съдържат активни успокояващи комплекси, които регулират чувствителността и действат успокояващо върху клетките. Изключително подходящо е продуктите от серията да се използват като ежедневна грижа в случаи, когато периодично се получават реакции и зачервявания от различен или неустановен характер.

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ