Начало Медия Статии Козметология Каква е разликата между IPL и лазерна епилация?

Медия

Каква е разликата между IPL и лазерна епилация?

5270

Редица престижни центрове и клиники в момента предлагат процедури с лазер и IPL за трайно премахване на окосмяването, с което се предизвикват въпроси относно разликата между тях. И двете, лазерна епилация и IPL (интензивна пулсираща светлина), обикновено се считат за безопасни и ефективни решения за епилация. Но има известно объркване за пациентите в разбирането на разликата между лазер и IPL за трайно намаляване на окосмяването. Първата голяма разликата е в конкретния вид технология, използвана от всеки процес за генериране на светлина. Другата разлика е в действителните свойства на светлината, която се използва.

И двете процедури са известни от средата на 90-те. Лазерната епилация е първата, която замени методът електролиза, защото предложи по-малко болезнено, по-бързо и по-ефективно решение. И лазер технологията и IPL технологията включват производство на светлинна енергия, която след това се абсорбира в тъмния пигмент на косъма и в крайна сметка довежда до увреждане на космения фоликул. Растежа на окосмяването след това се редуцира, без да уврежда околната тъкан.

Основната технологична разлика между двете е, че лазерната технология използва една специфична дължина на вълната на светлината, докато IPL използва пълния спектър. Това означава, че за разлика от лазерите, които могат да работят само с една дължина на вълната, IPL може да освободи светлина в широк диапазон на дължината на вълната. С една дума, IPL използва интензивни светлинни импулси вместо лазерни лъчи. Лазерните уреди произвеждат единична дължина на вълната на светлината (чиста светлина, състояща се от един-единствен цвят и форма), която е с много концентриран светлинен сноп и конкретна цел (меланина в космения фоликул).

 

 

Трябва да уточним, че IPL апаратите не са лазери. Те произвеждат широк спектър от дължини на вълните (като една крушка) и не могат да бъдат насочени като концентриран лъч. Тъй като редица различни дължини на вълните са разпръснати в различни дълбочини, само някои от тях ще бъдат ефективни за намаляване на окосмяването. Едно по-плитко проникване в сравнение с лазера означава, че по-дълбоките, по-дебели косми не се третират ефективно. В допълнение, част от светлината се абсорбира в околните тъкани, което води до нагряване на пигмент в кожата. Ето защо има по-голяма опасност от изгаряния при по-тъмен тип кожа.

Основните предимства за използването на Laser над IPL технология са:

• Лазерната технология е много по-ефективна и постига значително по-добри резултати от IPL. Над 80% от пациентите имат трайно обезкосмяване след 6 сесии с диодни лазери (66,96% за IPL).
• Всеки лазерен импулс отнема част от секундата и може да третира няколко косъмчета в даден момент.
• Лазерна епилация може да се използва за третиране на по-големи площи от тялото.
• Настройки на лазерните арарати могат да бъдат коригирани, за да отговарят на вашите специфични цвят на кожата и цвят на косата.
• Лазерите са безопасни за всички цветове на кожата, докато IPL може да предизвика изгаряния при по-тъмен цвят на кожата.

Лазерните уреди създават повече топлина, насочена към космения фоликул от IPL системите, оттам има постигане на по-добри резултати. Тъй като топлината се абсорбира от фоликула, а не от кожата, има намален риск от изгаряне при използване на лазер. Това също прави лазерът по-безопасна опция за хора с по-тъмна кожа по лицето и тялото. В заключение, препоръчително е използването на лазерна епилация в сравнение с IPL, тъй като има повече доказателства за ефективността й в трайното обезкосмяване.

IPL технологията обаче има важно място в лечението на кожата. Неспецифичното естество на интензивна пулсираща светлина е това, което прави лечението толкова ефективно, когато е насочено към кожни проблеми, като например повърхностна пигментация и фини кръвоносни съдове. Серия от IPL процедури може да се използва за подмладяване на лицето, за подобряване на отпуснатостта на кожата и производството на колаген.

IPL се използва и при лечението на различни дерматологични състояния като:

  • Фотоувреждане, индуцирано обезцветяване и съдови промени
  • Розацея
  • Акне вулгарис
  • Хиперплазия на мастните жлези
  • Спукани капиляри
  • Съдови патологии (малки кръвоносни съдове)
  • Пигментни лезии (лунички, чернодробни петна, вродени петна)
  • Актинични кератози и др.

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ