Начало Медия Статии Лайфстайл UVA лъчите - враг на кожата № 1

Медия

UVA лъчите - враг на кожата № 1

346

Внимателни ли сме към кожата си? Знаем ли, че тя е най-големият орган в човешкото тяло и нейната основна роля е да осигури защита от околната среда, в това число и от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, да предпази тялото от загубата на вода, от микроорганизмите, да подпомогне терморегулацията. Страда ли кожата ни, страда целият организъм. Да видим какво прави тя, за да ни предпази от UVA лъчите. 

Изградена е от два основни слоя - епидермис и дерма, като най-дълбокият слой на епидермиса е образуван от клетки, които непрекъснато се делят. Новите клетки, чиито брой нараства постоянно, избутват старите в по-горните слоеве. В този слой се срещат клетки (меланоцити), които произвеждат тъмния пигмент меланин. Той поглъща вредните ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина и така предпазва клетките в по-дълбоките слоеве на кожата. А отговорен за здравината и твърдостта на кожата e колагенът в дермата. С възрастта той се разгражда и се намалява възможността за производство на нов колаген, поради което кожата изглежда набръчкана и повредена. Когато UV радиацията проникне в кожата, тя действа така, че да се намали количеството на колаген в кожата. Един от механизмите за защитна реакция на кожата е да реагира с производство на меланин, за да се предпази от слънчево изгаряне и от дългосрочно увреждане. 

Но ... случвало ли ви се да изгорите от слънцето? Изгарянето е най-често срещаното състояние на кожата в резултат от прекомерното излагане на слънце. То се случва, когато кожата няма достатъчен капацитет за усвояване на ултравиолетовата радиация. Тогава има голям риск от т. нар. фотостареене.

Фотостареенето е преждевременно стареене на кожата, причинено от хронично излагане на ултравиолетова светлина. Проявата му варира от набръчката, обезцветена кожа, до предракови образувания. Учените са идентифицирали като първопричина за фотостареенето UVA лъчите, тъй като са с състояние да проникнат по-дълбоко в кожата и да причинят необратими щети на човешките кожни клетки.

Симптомите на фотостареене са:
-дълбоки бръчки
-промяна в цвета на кожата – или изсветляване или потъмняване
-пигментни петна
-сухост
-разширени или счупени кръвоносни съдове в близост до повърхността на кожата
-атрофия
-груб външен вид
-увисване

Какво да направим, за да се предпазим? 
Професионалната козметика за лице и тяло Jean d’Arcel cosmetique разработи специална серия, която е с активна UVA и UVB защита. Всички продукти на серията Solaire защитават ДНК от уврежданията и преждевременното стареене на кожата, причинени от слънцето, а също предотвратяват образуването на пигментация. Тъй като ултравиолетовите лъчи и озонът произвеждат свободни радикали и насърчават образуването на бръчки, продуктите съдържат специален екстракт от диня от Калахари, която е известна с това, че има особена структура на своето ДНК и създава много устойчива защита върху човешката кожа, стабилизира тонуса и хидробаланса на кожата и предпазва от раздразнение и зачервяване .
Използвайте серията Solaire преди, по време и след излагане на слънце и вашата кожа ще ви бъде благодарна!

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ