Начало Медия Статии Любопитно 10 тайни за красота дошли от древен Египет

Медия

10 тайни за красота дошли от древен Египет

3077

Вероятно не е изненадващо, че древните египтяни са били доста компетентни относно красотата. И мъжете и жените използвали грим, парфюми и били участници в козметични ритуали. Да видим какво са можели хората там преди повече от 5000 години.

1. Червена охра за червило

Египетските жени често използвали този природен пигмент с червен цвят за червило и руж. Той се смилал фино и се смесвал с вода, след което египтянките го нанасяли с четка на устните и лицето.

 

 

2. Черен прах, използван за очна линия
Това е един от най-известните козметични продукти, които са излезли от египетската култура. Направен е от тежки метали с високи концентрации на оловни соли. Въпреки че може да бъде опасно, египтяните обработвали и филтрирали материалите за 30 дни преди направата на очната линия. Останалите ниски нива на олово в действителност защитавали очите им от слънцето и усилвали способността на кожата да се бори с инфекциите! Египтяните също са първите разпространители на гримирането тип „котешко око”, което и до днес се използва масово.

3. Препечени бадеми
Египетските жени използвали препечени бадеми, за да рисуват своите вежди в черно. 

4. Къна
Къната може да направи много повече от просто красива коса. Египтяните използвали къна за естествено боядисване на ноктите си в жълто и оранжево. Изследователите установяват, че къната повлиява добре на растежа на ноктите. Египтяните са знаели това преди 5000 години!

5. Рициново масло, сусумово масло и масло от моринга

Древните египтяни били обсебени от красотата и идеализираната версия на себе си. Фараоните винаги са изобразявани като стройни и млади въпреки истинския им вид. Освен в изкуството, богатите египтяни използвали натурални и етерични масла за борба с бръчките и за да запазят младостта си.

6. Сапун
Чистота и хигиената са много предпочинани сред древните египтяни. Те изработвали сапун от глина и зехтин. Сапунът очиствал тялото, както и подхранвал и лекувал кожата.

7. Маски от мед и мляко
Медът е популярен продукт за красота в древен Египет заради неговата сладникава миризма и хидратиращи способности. Египетските жени често смесвали мляко и мед, за да се създадат хидратиращи маски за лице.

8. Млечни бани
Смята се, че Клеопатра си е правила млечни вани като лечение и грижа за кожата. Млечната киселина подмладява кожата. Ако не сте развълнувани от скачане във вана с топло мляко, опитайте продукти с хидрокси киселини в тях. Но знайте, че една от най-популярните спа-процедури в днешно време се нарича „Ваната на Клеопатра”. Явно египетската царица е разбирала от поддържане на младост и красота...

9. Соли от Мъртво море
Друга тайна за красотата направо от самата Клеопатра е лечебното действие върху кожата на соли от Мъртво море. Мъртво море е известно с естествените си лечебни свойства, които попълват в организма важни минерали, изгубени по време на ежедневните дейности.

10. Обезкосмяване със захар
Премахване на окосмяването явно е било популярно в още от зората на времето, защото дори и древните египтяни са се опитвали да се отърват от него. Това е естествен метод за обезкосмяване, който е подобен на кола маска, но без топлина. Той е по-малко болезнен от кола маската и има допълнителни ползи за кожата, която след такава процедура е ексфолирана и не е раздразнена.

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ