Начало Медия Статии Пластична хирургия Фейслифтингът - хирургично подмладяване на лицето

Медия

Фейслифтингът - хирургично подмладяване на лицето

2760

Хирургичният фейслифтинг е пластична операция, насочена към премахване на увисвания на кожата, изглаждане на бръчки, назолабиални гънки и корекция на други признаци на стареене на лицето. Операцията се извършва чрез премахване на излишно количество телесни мазнини, както и преразпределението на кожата на лицето и шията чрез премахване на излишна тъкан.
Идеалната възраст за лифтинг на лицето е между 40-60 години. През този период кожата е изложена на процеса на стареене, но като цяло, все още запазва своята еластичност и способност да се регенерира, а костната структура все още не е засегната от груби възрастови изменения. След 7-10 години по показания е възможна втора операция.

Основните цели на фейслифтинга са изглаждане на бръчките (главно в областта на шията и бузите), както и възстановяване на контурната линия на лицето.

 

 

Показания и противопоказания за фейслифтинг

Експертите смятат за логично обосновани следните показания за лифтинг на лицето:

 • птоза (увисване) на меките тъкани на клепачите;
 • увиснали вежди и увисване на кожата на челото;
 • увисване на външните ъгли на очите;
 • изразени назолабиални гънки;
 • наличие на двойна брадичка (в този случай фейслифтингът често е придружен от липосукция на
 • брадичката);
 • наличието на вертикални бръчки по бузите;
 • увисвания, придаващи на овала на лицето вълнообразен вид.

 

Абсолютни противопоказания за лифтинг на лицето са:

 • рак и инфекциозни заболявания;
 • обостряне на хронични заболявания;
 • диабет;
 • нарушения в кръвосъсирването.

За повече информация за противопоказанията и възможните усложнения след фейслифтинг може да се консултирате със специалист. Само лекар, съпоставяйки здравния статус на пациента с резултатите от необходимия минимум анализи, е способен да направи заключение относно допустимостта на операцията. Окончателното решение все пак принадлежи на пациента и той е длъжен да подпише съгласие за операцията, което потвърждава, че е добре запознат с потенциалните рискове от процедурата.

 

 

 

Методи за извършване на фейслифтинг

Особеностите при провеждането на оперативен фейслифт до голяма степен се определя от състоянието на здравето на пациента и от предизвикателствата пред лекаря. Изборът на метод се извършва в рамките на предварителната консултация.

 • Обикновено повдигане на кожата на лицето и шията.
  По време на операцията, хирургът коригира местоположението на тъканите на лицето, фиксира ги и изрязва излишната кожа. Разположението на разрезите се определя на предварителната консултация. Kaто правило, те минават по линиите на естествените гънки и извивки на лицето и в бъдеще са невидими за очите на другите. Ефектът от такова повдигане се съхранява в продължение на 8-10 години.

 

 • SMAS - лифтинг
  При изпълнение на фейслифтинг по технология SMAS повдигането засяга най-горния слой на мускулната апоневроза (Superficial Muscular Aponeurotic System), разположен дълбоко под кожата и изпълняващ функцията на подкрепа на лицето. По време на тази операция повдигането на тъканта се осъществява за сметка на създаване на напрежение в апоневрозния мускулнен слой. Има хирургични и нехирургични техники на SMAS - лифтинг. Неоперативният варинат е уместен в случаи на леки промени, свързани с възрастта и се осъществява с помощта на ултразвук. При изразени изменения се извършва хирургическият вариант на SMAS - лифтинг, като често се комбинира с премахване на излишната кожа и мастна тъкан, а понякога и с пластика на дълбоките структури.

 

 • Ендоскопски лифтинг
  Ендоскопски лифтинг позволява да се поправят локалните дефекти на тъканите на лицето и шията. Той е ориентиран към пациенти на средна възраст (30-45 години). Най-често такъв лифтинг се прави, за да се повдигне средната зона на челото и лицето. Премахват се фронталните бръчките, повдигат се ъгълчетата на очите, коригира се формата и позицията на веждите. Операцията се осъществява с помощта на миникамера (ендоскоп) и оптичен инструмент през малки дупчици. Ефектът от такова въздействие се поддържа над 5 години.

Съвместимост на фейслифтингът с други операции

С цел получаване на изразен ефект на подмладяване фейслифтингът може да се извърши в съчетание с блефаропластика (операцията на клепачите) и липосукция на брадичката. В допълнение към операцията може да се извърши фракционно подмладяване на кожата на лицето.

Всички тези моменти са индивидуални и се обсъждат с лекаря на предварителна консултация.

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ