Начало Медия Специалистът съветва Сезонният косопад - профилактика и лечение

Медия

Сезонният косопад - профилактика и лечение

517

Дерматолозите с чувство за хумор често казват, че прeз есента, освен листата от дърветата, пада и косата. Доколко сериозно е положението и какви мерки трябва да вземете, за да избегнете прекомерното разреждане на окосмяването върху главата си?

Без паника

Косопадът, свързан с преходните сезони, не е нещо необичайно и не отминава никого. Така или иначе всеки божи ден през останалата част от годината вие се разделяте с 20-50-70 косъма, затова ако есенното оредяване протича в разумни граници и не продължава повече от 6 седмици, нямате повод за безпокойство.

За да разберете как точно стоят нещата при вас и дали косопадът не е сигнал за някакво заболяване, трябва да си направите един прост, но безпогрешен тест, препоръчван от Видал Сасун. Поставете длан с разперени пръсти в немитата си от три дни коса. После доближете пръстите и ги прокарайте от корените до краищата. Поставете опадалите косми върху бял лист хартия, повторете операцията още 3-4 пъти и ги пребройте. Ако стигнете само до 10-15, става въпрос за най-банален сезонен косопад, на който се противодейства с пълноценно хранене, комбинирани витамини, подхранващи шампоани, серуми и маски. Ако обаче сте събрали повече от 20 косъма, консултирайте се с дерматолог.

Правилното меню

Косата черпи енергия от кръвоносните съдове, разположени в кожата на главата, затова нейното здраве и красота се предопределят до голяма степен от добре или зле балансирания хранителен режим. Освен витамини (В, Е и F), олигоелементи (цинк, селен и сяра) и минирални соли (желязо, магнезий, калций), косата се нуждае и от аминокиселини с източник протеините. Не пренебрегвайте комбинираните витамини, които действат в дълбочина върху косъма и го правят по-здрав. Благодарение на тях - стига да се вземат всеки ден в продължение на месец, косата престава да се заплита, не цъфти в краищата, изглежда по-блестяща и жизнена.

През есенния сезон използвайте шампоани с подхранващ ефект, способни да стимулират микроциркулацията на кръвта в скалпа. Масажирайте с меката част на пръстите, описващи леки кръгови движения. Никакви енергични фрикции, защото те карат мастните жлези да произвеждат повече себум.

В продължение на няколко седмици след всяко измиване слагайте ревитализиращи серуми, които стимулират растежа и предпазват от външни агресии - студ, влага, мръсен въздух. Освен всичко друго, серумите предотвратяват прекомерното изсушаване и цъфтеж в краищата, спират косопада, нормализират отделянето на себум. Някои от тях дори са в състояние да придадат по-голям обем на фината коса.

 

Save

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ