Начало Медия Статии Пластична хирургия Пластика на бедрата - хирургическа корекция на горната част на краката

Медия

Пластика на бедрата - хирургическа корекция на горната част на краката

5883

Под пластика на бедрата се разбира хирургическа промяна на контура на горната част на крака - от колянната става до тазобедрената. Това може да е чрез лифтинг, липосукция и липофилинг. Видът на процедурата се определя от естеството на проблема. По време на операцията, хирургът премахва козметичните дефекти, възстановява тонуса на тъканите и създава естетически коректни параметри на бедрата.

Защо има нужда от корекция на бедрата и какво представлява тя?

С възрастта, под влиянието на хормонални и гравитационни фактори, както и различни патологични процеси водят до промяна на бедрата. Подкожна мастна тъкан и кожата се отпускат, което води до промяна в повърхностния релеф на бедрата, на първо място, вътрешно. Меките тъкани от вътрешната страна на бедрата и локалните мастни отлагания стават отпуснати и увиснали. При тежки случаи на нарушаване на повърхностния релеф на бедрата може да доведе не само естетически, но и здравословни проблеми, като триене на кожата при ходене, ожулвания, рани.

Лифтинг на бедрата е труден за извършване с консервативни методи. Масаж, физически упражнения, коригиращо бельо, техники със специална апаратура са добри като профилактично средство или като методи, съпътстващи хирургичната корекция за фиксиране и утвърждаване на резултата.

 

 

 

Пластика на бедрата чрез липосукция

Ако основната причина за промяна на контурите на бедрата е наличието на излишни мазнини, а еластичността на кожата е задоволителна, корекцията се извършва с липосукция на бедрата. В зависимост от сериозността на проблема, липосукцията се извършва по няколко начина.

При малки промени добър резултат дава процедура липолиза, при която се инжектират медикаменти, които разрушават мастните депозити на молекулярно ниво. При тази процедура разпадът на мастните клетки се получава по естествен път. Инжекциите се правят в курс от няколко седмици, те са безболезнени и нямат почти никакви странични ефекти, но не са приложими за големи площи на бедрата.

Триизмерната липосукция, при която мазнините се отстраняват чрез микроканюли, дебели няколко милиметра в диаметър, с помощта на вакуум, позволява корекция на голяма площ. Триизмерното моделиране осигурява точност и равномерност на отстраняване на мазнините. Горният слой мазнина се запазва, което допринася за поддържане на мекотата на очертанията.

Големи количества от мастна тъкан могат да бъдат отстранени чрез използване на вибролипосукция. Мазнината се разрушава в резултат на вибрациите на канюлите.

Най-популярните методи си остават лазерната и ултразвуковата липосукция. Ултразвукът и лазерът разрушават мастната тъкан до състояние на емулсия, която се отстранява чрез малки дупчици в кожата. По този начин е възможно да се отстранят големи количества мастна тъкан, което може да изисква последваща хирургична ексцизия на излишната кожа.

 

 

 

Пластика бедрата чрез лифтинг

Лифтинг на бедрата е премахването на разтегнатата кожа и подкожната тъкан. В резултат на това се елиминира излишната кожа, подобряват се тъканния тонус и контура на бедрата.

Тази операция представлява сериозна интервенция се извършва само под обща анестезия.

Разрезите могат да започнат в ингвиналните гънки и се разпространяват към подхълбочната област. Кожата и подкожната тъкан се отделят от мускулния слой. Ако лифтингът на кожата съпътства липосукция, разрушаването на мастната тъкан се осъществява преди разрезите. След отстраняването на излишната кожа, меките тъкани се пристягат и се зашиват към сухожилието. Всички шевове са отвътре. В областта на интервенция се поставя дренаж, който ще бъде отстранен след 1-2 дни, а бедрото се обвива с еластична асептична превръзка.

Разрезът може да се направи вертикално върху вътрешната част на бедрата и се слива със сгъвката на слабините. Дължината на разреза зависи от планираното отстраняване на кожа. Така се извършва пластика на вътрешната част на бедрата. При лифтинг на външната и задната част на бедрата се използват други методи.

При планиране на пластика на бедрата, пациентът трябва да има предвид, че такава операция неизбежно ще доведе до образуването на белези, качеството на които зависи от физиологичните особености на пациента и от уменията на хирурга.

 

Пластика на бедрата чрез липофилинг

Понякога може да има противоположен на затлъстяването проблем, тоест прекомерна слабост. В тази ситуация е възможно да се проведе липофилинг, при който се инжектира собствена мазнина чрез малки разрези в естествените гънки на кожата - под коленете или слабините. Така липофилингът на бедрата има стабилен резултат.

Операции за увеличаване на бедрата се провеждат сравнително рядко. Липофилинг се извършва много по-често при необходимост от попълване на хлътнали белези или вдлъбнатини, образувани в резултат на нараняване или от неуспешна липосукция в миналото.

 

 

Възможни усложнения и рискове

Пластиката на бедрата винаги е съпроводена от белези. Това трябва да се има предвид при планирането на операцията. Предварително с хирурга следва да се установи размерът на разрезите, както и методът за извършване на шевовете.

Зоната на бедрата е с висок риск от инфекция и още по-опасно - от тромбоза. Ето защо, след операцията често се предписва превантивен курс с антибиотици и антикоагуланти.

Възможно е да се появи асиметрия на бедрата, което изисква допълнителна корекция.

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ