Начало Медия Статии Любопитно Можем ли да прекалим с фотопротекцията

Медия

Можем ли да прекалим с фотопротекцията

324

Ако погледнем снимки отпреди 80-90 години ще видим, че жените по плажовете са с шапки с големи периферии или с чадъри и с бански костюми, покриващи значителна част от тялото. По това време нямало озонови дупки и такава концентрация на вредни емисии в атмосферата и тя била достатъчно добър филтър на вредните лъчения, но хората несъзнателно осъществявали фотопротекция. Докато Коко Шанел не наложила модата на почернялата кожа. Останалото е история...

Но през последните десетилетия се доказа, че факторът, който най-много състарява кожата е слънцето - то я изсушава, променя структурата на колагеновите фибри, развиват се различни биохимични реакции, които водят до сериозни промени и заболявания.

Може ли да прекалим обаче с фотопротекцията? Изчислено е, че за да се синтезира необходимото количество витамин Д, 40 дена от годината трябва кожата от лактите и коленете надолу да не е покрита и да е изложена на слънце. Учените разработват препарати, които да осъществяват фотопротекция като се приемат през устата. Засега обаче това са само разработки и ако се стигне да продукт, то той ще струва многократно повече от кремовете за фотопротекция. 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ