Начало Медия Статии Естетична дерматология Мезотерапия - същност и приложения I част

Медия

Мезотерапия - същност и приложения I част

1115

Прилагана широко през последните години, мезотерапията е открита още в далечната 1952 година от д-р Пистор. Тогава се използва главно за намаляване на болката в травматологията, ревматологията и други области на медицината. Случайното и на пръв поглед простичко откритие да се инжектират в точното място малки количества от определени вещества осъществява истинска революция в постигането на високи резултати с много по-ниски дози от медикамента и съответно с доста по-малко странични ефекти.

И въпреки че това откритие съвсем не е несъществено, мезотерапията доби огромната си популярност, когато приложението й се пренесе в областта на разкрасяването и тя отговори на все по-нарастващите потребности в естетичната медицина от неинвазивни или малко инвазивни процедури, постигащи бърз ефект без странични реакции и без възстановителен период. Става въпрос за инжекционен метод, чрез който в кожата навлизат различни активни вещества. Най-често се извършва със специална апаратура, наречена "пистолет". В редки случаи, за специфични зони и цели процедурата се прави ръчно.

 

Пистолетите, които непрекъснато се усъвършенстват, позволяват попадането на нужните съставки на точната дълбочина, като правят манипулацията безболезнена и бърза. Нещо, което е трудно осъществимо с всички останали козметични терапии. Защото, ако на кожата наскоро не е правен пилинг, не се използва ултразвук или друг увеличаващ пенетрацията метод, вероятността и най-хубавата процедура да достигне дермата и да има необходимия ефект е, меко казано, съмнителна.

Мезотерапията се използва в областта на лицето, шията, деколтето, ръцете и др., за подмладяване на кожата или за лечение на акне, пигментни петна, прекомерна дехитратация и др. Не по-малко популярна е и като един от най-добрите методи за борба с целулита и мастните натрупвания. Веществата, използвани най-често в борба със стареенето на кожата са хиалуронова киселина, витамини, ретинол, микроелементи, аминокиселини и др. Въвеждането на тези съставки осигурява добра хидратация и мощен колагенов синтез. Кожата е с видимо по-здрав тургор, лицевият контур става по-отчетлив, бръчките се изглаждат.

При така нареченият мезолифтинг се използва специална висококонцентрирана хиалуронова киселина, прилагана самостоятелно или в комбинация с витамини, клетъчна среда и др. Мезотерапията е особено полезна за пушачите, за хора на диета за отслабване или с преждевременно застаряла и отпусната кожа.

Още повече, че за подмладяването е от значение дори самото "убождане" с иглата, което е вид стимулация. А комбинацията с инжектиране на различни молекули е гаранция за сигурен успех в борбата с лошия начин на живот, стреса, замърсената околна среда, невинаги качествената храна и с всичко друго, което води до по-бързото състаряване.

Разбира се, за добри резултати е необходимо известно постоянство. След консултация с избрания от вас лекар се прави програма от 4 до 6 процедури един път седмично, която е добре да се повтори след 6 месеца. Ако нямате толкова свободно време, някои от програмите позволяват инжектиране един път месечно с по-концентрирани продукти. Мезотерапията е полезна "храна" за кожата, но колкото и безобидна да изглежда, не забравяйте, че тя трябва да се прави само от лекар или квалифициран специалист.

По отношение на процедурите за тяло, мезотерапията се разделя на два основни вида:

- за целулит и леко намаляване на обема на мастната тъкан

- и т.нар. инжекционна липолиза

 

С известни изключения стандартната мезотерапия на база кофеин, аминокиселини и витамини е по-малко ефективна, защото при нея мастните клетки не се разрушават, а само се свиват. При инжекционната липолиза стените на клетките се разрушават от вкараните с помощта на пистолета вещества (основно от растителен произход) и възможността да се напълнее на същото място е минимална. Процедурата е близка до липосукцията поради изчезване на мастните клетки от проблемните области. Дългогодишният опит показва, че половината от ефекта и добрият резултат се дължат и на специфични процедури, подпомагащи изхвърлянето на течности и разграждането на отпадните продукти.

 

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ