Начало Медия Статии Козметология Кокосовото масло и неговата употреба в козметологията

Медия

Кокосовото масло и неговата употреба в козметологията

65

Още преди хилядолетия човечеството е разбрало за ценните качества на маслото, извличано от ядката на кокосовия орех. Според исторически сведения древните хора от Южна Америка, Африка, Индия и част от Азия са използвали пълноценно плодовете на кокосовата палма за храна, напитка, лекарства и за разкрасяване.

Днес по отношение на кокосовото масло съществуват хиляди научни изследвания. Най-същественото, което го отличава от другите растителни мазнини, е че то минава едва през 3-стъпков процес на разграждане в организма, докато на другите мазнини им трябват цели 26 етапа, за да бъдат усвоени! Това прави кокосовото масло изключително ценна съставка, тъй като почти веднага след поемането му от организма, то се превръща в ценна енергия.

Кокосовото масло съдържа три важни и полезни мастни киселини, една от които – лауриновата – е много рядко срещана в природата. Другите две – каприновата и каприловата, също са много важни. Каприловата киселина защитава от гъбични заболявания, поддържа добре функционираща чревна флора и се грижи за здравето на дебелото черво. Каприновата киселина пък има антивирусно и антибактериално действие. 62% от състава на кокосовото масло се състои от тези ценни мастни киселини, а около 91% от него са полезни наситени мазнини, които стимулират производството на добър холестерол и видоизменянето на лошия в добър. Нещо повече, кокосовото масло съдържа витамини Е и К, както и желязо, антиоксиданти и други полезни вещества, които допълват положителния му ефект върху здравето и красотата.

Кокосовото масло е незаменимо в грижата за косата, тъй като е една от най-хранителните съставки, подпомагащи растежа и загубата на протеини при изтощена и увредена коса. Масажът на главата с кокосово масло предпазва косата от чупене и заплитане и изгражда филм, който я държи бляскава и защитава от наелектрезиране. Кокосовото масло помага и при пърхот, овлажнявайки скалпа. Важно е да се отбележи, че то прониква по-добре в кожата на главата, отколкото другите масла. Освен това запазва цвета на боядисаната коса, прави я гладка и мека и възпрепятства косопада.

Високохидратиращите свойства на кокосовото масло го правят изключителен помощник в грижата за кожата. То служи за дегримиране, хидратация, подмладяване и успокояване на кожата при ухапвания или възпаления. Въпреки че е мазнина, то попива бързо в кожата и не оставя следи, затова е особено подходящо за употреба в зоната на лицето или като лосион за тяло. В този случай помага и за предпазване от появата на стрии. Скрабове за тяло с кокосово масло премахват мъртвите клетки и овлажняват кожата в дълбочина. Противовъзпалителното му действие го прави добър избор в борбата с акнето. Сухата, чувствителна и възпалена кожа се повлиява много добре от него. В грижата за кожата обикновено се използва рафинирано кокосово олио, което се съдържа в определени козметични продукти. То предпазва кожата от старческа пигментация и стимулира естественото производство на колаген и еластин. Може да се използва и като балсам за устни и дори в пастата за зъби, понеже осигурява добра среда, в която е трудно да се развият инфекции. Освен това спомага за заздравяването на зъбите, тъй като е катализатор за усвояването на калция от организма.

Както и да го използвате, кокосовото масло се оказва силен и необходим помощник в борбата за здраве и красота. Лаборатории Jean d'Arcel cosmetique го използва състава на продуктите от сериите PRESTIGE, RENOVAR, MIRATENSE, MULTIBALANSE, VEGETALIE, VENUSTE, SOLAIRE.

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ