Начало Медия Статии Козметология Какво е миостареене и може ли да се справим с него?

Медия

Какво е миостареене и може ли да се справим с него?

416

Миостареене се нарича процесът на поява на мимически бръчки, свързан с подвижността на определени зони от лицето – там, където мускулите са най-близо разположени до кожата, тоест областта на устните, ъгълчетата на очите, горната част на носа, челото. Мимически бръчици може да се появят и в по-млада възраст, затова е желателно да се научите да контролирате мимиката на лицето си – не смръщвайте челото си или не присвивайте очите си. С напредване на възрастта различните гримаси на лицето, непрекъснато повтарящи се, се „запечатват” все по-дълбоко и се нуждаят от все повече време, за да изчезнат и остават като че ли отпечатани върху кожата. Това е така, защото на около 40-годишна възраст началото на естествения процес на остаряване се добавя към ефекта на механичното въздействие на външните фактори, причиняващи стареене. Именно с миостареенето започва появата на бръчки и то определя тяхната форма, разположение и брой.

Бръчката е следствие на многобройни микроконтракции в дермата. При различните гримаси мускулите генерират сили на напрежение, които предизвикват изменения на ниво дерма. Клетките на дермата, отговорни за синтеза на колаген и еластин, наречени фибробласти, са главната цел на тези изменения и постепенно придобиват съкратителни свойства. Здраво „закотвени” в заобикалящата ги влакнеста мрежа, фибробластите въздействат на дермата именно поради тези съкратителни свойства. С времето и с увеличаване броя на повторенията се образува бръчката. Учените доказаха, че съкращаването на фибробластите е предизвикано от поток от калций. Навлизайки в клетката, калцият предизвиква раздвижване на съкратителни протеини, съдържащи се в мускулните клетки. Затова и в козметичните продукти за борбата с мимическите бръчки се съдържат вещества, които ограничават дермоконтракциите, коригират бръчките и постепенно намаляват дълбочината и броя им.

Една такава серия на Лаборатории Jean d’Arcel е линията RENOVAR, създадена специално за борба с мимическите бръчки. Съдържанието на екстракт от стволови клетки на ябълка, хиалуронова киселина и съставки с активен анти-бръчки ефект, правят тази  серия изключително ефективна и при редовно прилагане е чудесна алтернатива на инжекциите с ботокс. 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ