Начало Медия Статии Полезни съвети За безупречен външен вид

Медия

За безупречен външен вид

409

Изглежда ли кожата ви по-стара, отколкото е в действителност? Никога не е късно да спрете процеса на стареене и дори да възвърнете част от младежкия блясък на кожата си. Ето как можете да го направите.

Всички хора, а едва ли вие сте изключение, искат да изглеждат прекрасно. Добрият външен вид зависи преди всичко от състоянието на кожата. Здравата кожа излъчва младежки блясък независимо от възрастта. Но кожата, белязана от нездравословното хранене, тютюнопушенето или прекомерното излагане на слънце значително може да ви състари.

Кое състарява кожата? Може би си мислите, че виждате едно и също лице в огледалото всяка сутрин, но това не е така. Най-горният слой на кожата – епидермисът, се подменя приблизително на всеки 27 дни. Новият външен слой се формира на мястото на стария от клетките на по-дебелия долен пласт, дермисът. Той се състои от колаген (протеинови фибри, подобни на въжета, които поддържат кожата) и еластин (протеинови фибри, които определят еластичността на кожата). Съществува и защитен мастен слой, на който се дължат приятните закръглени контури на лицето и тялото.

При стареенето на кожата колагенът и еластинът се разрушават, подкожният мастен слой се свива, при което по-издадените части на тялото изпъкват. Кожата става по-тънка, в резултат на което малките кръвоносни съдове по-лесно се забелязват. Под влияние на времето и гравитацията изтънената кожа с намалена еластичност започва да се отпуска. Непрекъснатите гримаси като усмихване и мръщене също оставят своя отпечатък.

Вече е доказано, че здравословното хранене и редовното спортуване имат силен положителен ефект  върху кожата. За да имате блестяща и млада кожа, трябва редовно да си набавяте основните хранителни вещества, включващи белтъчини, мазнини, витамини, минерали и много вода. Антиоксидантните витамини Е,С и А са на първо място по значение, тъй като неутрализират свободните радикали (нестабилни молекули на кислорода), ускоряващи процеса на стареене и увреждащи клетките и тъканите.

Физическата активност също е много важна, тъй като кръвообращението се подобрява, кръвта се снабдява с повече кислород, стимулира се изхвърлянето на токсините и възобновяването на клетките. Кожата ви използва около 7% от кислорода, който белият дроб поема. Ако не се движите достатъчно, с напредването на годините организмът ви няма да може да си достави необходимото количество кислород и кожата ви ще повехме.

Очаквайте – Основните врагове на кожата

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ