Начало Медия Статии Полезни съвети Да предпазим кожата си от слънцето

Медия

Да предпазим кожата си от слънцето

475

Лесно е да забравим за предпазване на кожата си от слънцето, когато температурите спаднат. В студените есенни и зимни дни, когато не чувстваме топлината на слънчевите лъчи, не трябва да забравяме, че риска от вредното въздействие на слънцето е точно толкова голям, колкото и през лятото.

Както знаем към кожата си винаги трябва да сме изключително внимателни. Не е достатъчно само да се запасим с предпазни средства, а трябва да ги прилагаме редовно и винаги върху добре почистена кожа. И отново – нещо много важно – не бива да ги прилагаме само през лятото, защото слънчевата радиация е целогодишна. Неслучайно световните производители на козметика лансират дневни кремове с SPF фактор, които не само овлажняват и ревитализират, но и предпазват кожата на лицето от вредните UV лъчи. В състава на make-up продуктите също се влагат слънцезащитни филтри с цел да се осигури ефективна защита на кожата от слънчевата радиация през цялата година.

Ежедневната защита с крем с SPF фактор е вашата гаранция, че ще запазите кожата си млада. Задължително го използвайте, но правилно. Ето няколко основни препоръки:

  • Нанасяйте слънцезащитен крем всеки ден недависимо дали вали, грее слънце, дали е лято или зима. Не разчитайте, че мъглата или облаците ще ви предпазят, защото 80% от слънчевите лъчи проникват през тях. Не забравяйте, че 85% от лъчите се отразяват от пясъка, водата, снега и бетона. Трябва да слагате слънцепредпазен крем, ако вкъщи или на работата си прекарвате дълго време да прозорец, защото лъчите проникват и през стъклото.
 
  • Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър, който ще ви предпази от по-дългите UVA лъчи, за които се смята, че допринасят за стареенето и образуването на меланома, и от по-късите UVB лъчи, които предизвикват повечето видове кожен рак. Избирайте продукт със слънцезащитен фактор не по-малък от 15 и четиристепенна или по-висока UVA  защита. Ръководейки се от последните препоръки на учените, производителите разработват продукти с висока UVA защита.
 
  • Бъдете щедри. Дерматолозите препоръчват да се нанася малка шепа крем на лицето, ушите и шията, което е доста повече, отколкото болшинството хора обикновено слагат. Нанасяйте го половин час преди да излезете на слънце и се намазвайте повторно на всеки 2-3 часа.
 
  • Не забравяйте ръцете. Кожата на ръцете е тънка, което е една от причините първите последици от вредното влияние на слънцето да се появят върху тях. Нанасяйте слънцезащитен крем и върху ръцете, за да предотвратите тъмните петна и загрубяването на кожата.
 
  • Устните също са важна зона. За да предпазите устните си от слънцето, използвайте балсам  или червило със слънцезащитен фактор. Сквамозноклетъчният карцином е най-агресивен, когато засяга устните.
 
  • По обяд се скрийте от слънцето. Ако е възможно, не стойте на слънце от 10 сутринта до 3 следобед, когато слънчевите лъчи са най-силни.
Предложенията на Лаборатории Jean d’Arcel cosmetique са Дневен крем SPF 15 от серията RENOVAR, Дермален слънцезащитен крем с SPF 50 от серията ARCELMED, Дневен крем от серията Collection Cavier.

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ