Начало Медия Статии Полезни съвети Грижа за ноктите

Медия

Грижа за ноктите

718

Всички знаем, че ноктите изпълняват важни функции – те поддържат тъканта на пръстите и ни помагат да извършваме различни движения.  Изградени са от гъсто прилепнали една до друга мъртви клетки, които образуват твърда, но гъвкава повърхност.  Неблагоприятно влияние върху тях могат да окажат нездравословните диети, претоварването с работа и непрекъснатия стрес. Те започват да се белят, чупят и изсушават. Разбира се, в днешният съвременен свят има много методи за справяне с тези проблеми.

Има различни типове нокти, точно както има и различни типове кожа и е изключително важно да разберем защо имаме точно такъв тип нокти и съответно как да ги третираме. Само по този начин може да се гарантира, че грижите които полагаме за тях са най-правилните и това от своя страна ще доведе до подобряване на естествения им външен вид.

  • Сухи нокти

Сухите нокти са матови на вид, без блясък, с набраздена повърхност. Те се белят, връхчетата им се чупят много лесно, а кутикулите и кожата на пръстите са видимо дехидратирани. Има няколко основни причини за изсушаване на ноктите – използване на много силни химикали без предпазни ръкавици, честата употреба на лакочистител и на изкуствени нокти, препиляването на ноктите, студеното време, боледуването, отсъствието на мастни киселини в храната.

Важно е да запомните, че сухотата на ноктите се дължи на липса на масленост, а не на липса на вода, така че за подобряването на структурата и вида им е необходимо да използвате по-мазни лосиони и кремове за ръце. Повлияват се добре от продукти с високо съдържание на мастни киселини. Растителните масла и ненаситените мастни киселини спомагат за образуването на клетъчната мембрана и задържането на влага. Втривайте старателно продуктите в кожата и кутикулите. Ако правите това ежедневно, допринасяте за омекотяването на кожата, намаляване разслояването на ноктите и разкъсването на кожичките. Процедурите със затоплено олио и парафин са изключително здравословни, така че правенето на спа-процедури веднъж месечно, ще подхрани ноктите и ще ги защити от вредните влияния на околната среда, които допълнително допринасят за изсушаването им.

  •  Чупливи нокти

Чупливите нокти се разпознават по структурата на тъканта, а не по външния вид. Те са много твърди и малко по-дебели от нормалните нокти. Чупят се лесно именно поради липсата на гъвкавост и често израстват криви или набраздени. Изглеждат сухи и с матова повърхност, която често се дължи на прекалената употреба на лакочистител или силни препарати за почистване без предпазни ръкавици. Интересен факт е, че до чупене на ноктите може да доведе и прекаляването със заздравител за нокти. Меките нокти могат да станат по-твърди чрез използването на продукти, които спомагат за втвърдяването и оздравяването им, но именно чупенето е белег, че се прекалява с тях. Внимавайте, защото чупенето при тези нокти обикновено е много близо до живеца и това може да причини силна болка и дискомфорт.

Витамините вършат чудеса за подобряване структурата на чупливите нокти, като най-благотворно влияние имат витамините С, Д и Е, които предотвратяват загубата на цвят на ноктите, като спомагат за усвояване на останалите хранителни вещества. Друго нещо, което ще доведе до по-добра хидратация и по-розов цвят на ноктите, е увеличаване приема на вода.

За външна грижа препоръчваме комбинация от използването на специални масла и овлажняващи продукти на водна основа, което ще доведе до подобряване състоянието на чупливите нокти. Освен това, използвайте лакочистител без съдържание на ацетон, тъй като той способства за изтъняването и изсушаването на ноктите. Поддържайте ноктите си по-къси, понеже вероятността от чупене е по-малка.

  • Дехидратирани нокти

Този тип нокти обикновено са по-тънки и по-слаби от сухите, но имат същата матова и лесно разслояваща се повърхност. С напредването на възрастта състоянието им може да се влоши, тъй като намалява запаса от хормони, хранителни вещества и протеини, които циркулират в кръвта. Лошото кръвообращение в ръцете и краката също допринася за дехитратацията на ноктите и за тяхното пожълтяване или посиняване. Забавя се и растежа им, което се дължи на недостига на хранителни вещества. С помощта на ежедневен масаж можем подобрим кръвообращението, което ще доведе до обновяване на клетките и ще засили възстановяването им.

Всички витамини от групата В са от изключителна важност за този вид нокти. В2, В7 и В12 правят ноктите по-силни и способстват за развитието на нокътните клетки. Приемането на калции също допринася изключително много за запазването на ноктите. Редовната честа консумация на вода ще повиши хидратацията на организма и в резултат на това и тази на ноктите.

Важно е и използването на висококачествени козметични продукти, включващи крем за ръце на водна основа, подходяща маска и ексфолиант, а редовния масаж на дланите и пръстите ще подобри кръвообращението и ще увеличи шанса за тяхното възстановяване.

 

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ