Начало Медия Статии Козметология Бета глюканът и неговата употреба в козметиката

Медия

Бета глюканът и неговата употреба в козметиката

1397

Сияйна кожа, или както сега е прието да се казва "glow-ефект", обещават много продукти на козметиката. Резултатите обаче често са временни или нетрайни, което ни кара да потърсим продукти с по-дълго действащи активни вещества. Един такъв компонент е бета глюканът.

Бета глюканът е високомолекулярен полизахарид от естествен произход, който има силно въздействие върху имунната система на човека и обикновено се използва в съвременната козметичната промишленост при производството на препарати за локално приложение. Неговата популярност се дължи главно на широкия му спектър на ефективност и на редица полезни свойства.

Има няколко типа полизахариди, такива като бета глюкан, които се различават по степента на разклоняване на молекулната верига, и поради това имат различна активност. Най-активните форми на бета-глюкан, които са намерили промишлено приложение във фармацевтиката и козметологията, се получават от хлебни дрожди (Saccharomyces Cerevisiae), гъби, овесени трици, ечемик и други зърнени култури.

Има две форми на бета глюкана, които се използват в козметиката: разтворима и неразтворима. Неразтворимата форма може да се включи в състава на прах, пудра, суспензия, сорбитол. Водно-разтворимата форма обикновено се използва при кремове, серуми, лосиони.

Бета глюканът отлично се комбинира с други козметични съставки и дори допринася за по-ефективното проникване на активните вещества в дълбоките слоеве на дермата. При птоза (увисване) на тъканите на кожата полезна и работеща комбинация е съчетанието на бета глюкан с хиалуронова киселина. При проблемна кожа ще помогне тандем на полизахарида със салицилова киселина, а за подобряване еластичността на кожата подходяща комбинация е с гел от алое вера.

Свойства на бета глюкана, използвани в козметиката:

Лечебни. Благодарение на бета глюкана макрофагите отделят вещества, които значително ускоряват заздравяването на рани, порязвания, драскотини, изгаряния, а по този начин и предотвратяване на развитието на инфекциите в рани. Подходящ за използване след процедури дълбок пилинг на кожата.

Защитни. Бета глюканът е мощен антиоксидант и естествен филтър срещу вредни фактори на околната среда, значително намалява вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху кожата, предотвратява образуването на туморни клетки в кожата под действието на слънчевата активност.

Почистващи. Бета глюканът стимулира макрофагите за унищожаването на бактерии, гъбички, мъртви клетки по повърхността на кожата, способства за почистване и изглаждане на кожата; много ефективен против пърхот.

Подмладяващи. Бета глюканът повишава синтеза на еластин и колаген, стимулира забележимо изглаждане на бръчки, ускорява възстановяването на клетките на кожата и тяхното хранене посредством укрепване на капилярите, тонизира и освежава кожата, забавя процеса на изсушаване.

Овлажняващи. Бета глюканът насърчава по-дълбокото проникване на влага в кожата, стимулира синтеза на хиалуронова киселина.

Противовъзпалителни. Под действието на бета глюкан се произвеждат вещества, които разрушават инфекциозните агенти по кожата; особено ефективно се бори с акне, като едновременно почиства кожата и лекува ефектите на възпаление.

Стягащи. Благодарение на бета глюкана се усилва храненето на космените фоликули, косата изглежда плътна и лъскава чрез задържане на влагата в косъма и бързото възстановяване на целостта на кератиновите люспи.

Козметични продукти, в състава на които се включва бета-глюкан:

  • анти-стресови серуми за лице
  • ампули за лице
  • лосиони, серуми за бръчки около очите
  • противооточни кремове за очи
  • нощен крем за зряла кожа
  • овлажняващ дневен крем за лице
  • овлажнител за кожата на тялото
  • лосиони, тоници за грижа за проблемна кожа
  • тоници за мазна кожа
  • матиращ гел за лице
  • средства за бръснене
  • слънцезащитна козметика
  • шампоани, хидратиращи маски, балсами за коса

Концентрацията на бета глюкан в козметиката (β-глюкан) варира в зависимост от предназначението и очакванията във връзка с дейността на тази съставка. 

Препоръчителна концентрация:

  • активни серуми – до 3%;
  • кремове за лице – 1-3,5%;
  • козметика за коса – 3-5%;
  • анти-ейдж козметика за лице – 2-3%;
  • слънцезащитна козметика – 4,5%.

Всички продукти от серията на Jean d'Arcel cosmetique PRESTIGE имат в състава си бета глюкан.

Коментари към Статията

Не пропускайте актуалните ПРОМОЦИИ И РАЗПРОДАЖБИ